DANES BODO RAZJASNJENE VSE VAŠE DILEME O CEPLJENJU PROTI COVIDU-19: Strokovnjaki bodo podali resnične informacije in dejstva o cepivu (VIDEO)

Slovenija

Ta teden se začenja cepljenje proti covidu-19 splošne populacije. Ker se zlasti na družbenih omrežjih pojavljajo informacije o cepljenju, ki ne držijo, a lahko vplivajo na odločitev mnogih o cepljenju, STA organizira razpravo, na kateri bodo strokovnjaki podajali resnične informacije in dejstva o cepivu in cepljenju proti covidu-19.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi se moralo cepiti vsaj 60 odstotkov prebivalstva, da bi lahko omejili epidemijo do te mere, da bi se lahko vsaj do določene mere vrnili v način življenja pred epidemijo.

Medtem pa anketa, ki jo so jo konec decembra opravili študenti Univerze v Mariboru, Sledilnik za covid-19 in Valicon, kaže, da se namerava zagotovo cepiti 20 odstotkov vprašanih, verjetno se bo cepilo skoraj 30 odstotkov, medtem ko se jih 31 odstotkov verjetno ne bo cepilo, 19 odstotkov pa sploh ne.

Mario Fafangel

Dokončno torej ni odločenih še okoli 60 odstotkov vprašanih. Da bi se lažje odločili, predvsem pa da bi se odločili na podlagi resničnih in znanstveno utemeljenih informacij stroke, bodo imunolog Alojz Ihan, sintezni biolog Roman Jerala in epidemiolog Mario Fafangel na okrogli mizi v okviru portala STAznanost odgovarjali in pojasnjevali največje dileme, ki se trenutno pojavljajo v javnosti glede cepiv in cepljenja proti covidu-19.

Tako bodo med drugim pojasnili, ali res lahko zbolimo zaradi cepljenja, ali so lahko cepljenje osebe kužne, kako so RNK cepiva, ki so trenutno registrirana v EU, nastala in kako delujejo, kakšne so prednosti teh cepiv v primerjavi s t. i. klasičnimi ter kakšne in kako pogoste stranske učinke lahko ljudje po cepljenju pričakujejo.

Odgovarjali bodo tudi na to, koliko časa more miniti od cepljenja, da je posameznik zaščiten, zakaj je določena prav ta številka - najmanj 60 odstotkov - precepljenosti za učinkovito omejevanje epidemije, zakaj je pomembno, da se cepijo tisti, ki so že preboleli covid-19 in koliko časa po preboleli bolezni je primerno, da se cepijo. Svetovali pa bodo tudi, ali naj se cepijo kronični bolniki, bolniki z rakom, morda tudi nosečnice in doječe matere.

Spletni pogovor bo potekal ob 13. uri, v živo pa ga bo mogoče spremljati na vzivo.sta.si in znanost.sta.si ter na kanalih STA na družbenih omrežjih. Prenašali ga bomo tudi na Regionalu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  11 .01. 2021 ob  11: 42
Kaj bodo tisti strokovnjaki, ki v skoraj enem letu niso uspeli zajeziti epidemije Corona virusa? Kaj česte, da bomo mi razumeli, ki smo sami šturli na kavčih?
Resnica očem skrita |  11 .01. 2021 ob  10: 12
Preden sprejmete odličitev o cepljenju vam toplo priporočam ogled dokumentarnega filma "HOLD-UP" v katerem so francoski NEODVISNI strokovnjaki naredili izjemno delo in prikazujejo vrsto norosti okrog covida.

Najdete ga na portalih logično pika com in dokumentarac pika com, svetujem vam tudi obisk strani verite pomišljaj covid19 pika fr.

Ne boste mogli reč da niste vedeli. Naši potomci nam bodo hvaležni