DANES BO PADLA ODLOČITEV: Predlogu o zaprtju trgovin ob nedeljah se obeta podpora

Slovenija

Odbor DZ za gospodarstvo bo danes obravnaval predlog novele zakona o trgovini, s katerim Levica predlaga zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Levica je napovedala vložitev dopolnila, s katerim bi razširili nabor izjem, med drugim z manjšimi prodajalnami, v katerih bi v teh dneh delali le podjetniki ali poslovodje sami.

Predlog zakona, ki je maja prestal prvo obravnavo v DZ, med izjemami predvideva prodajalne do 200 kvadratnih metrov površine, ki so na bencinskih servisih, letališčih ter avtobusnih in železniških postajah. V Levici so v torek napovedali vložitev dopolnila, ki so ga uskladili s poslanci LMŠ, SD in SAB in s katerim bi nabor izjem razširili. Tako bodo predlagali, da bi lahko bile odprte tudi do 200 kvadratnih metrov velike prodajalne v pristaniščih za javni promet in na mejnih prehodih ter tiste tako velike prodajalne v lasti samostojnih podjetnikov ali pravnih oseb, v katerih bi ob nedeljah in dela prostih dneh delali samostojni podjetniki oz. zakoniti zastopniki ali prokuristi pravnih oseb sami.

Kot je v torek dejal Luka Mesec (Levica), bodo s tem rešili težavo majhnih trgovin na podeželju in v turističnih krajih, ki so v veliki meri odvisni od prodaje ob nedeljah. Predlog je po njegovem prepričanju ustavno skladen ter upošteva voljo, izraženo na referendumu leta 2003, in tudi mnenje velike večine zaposlenih v trgovini.

Dopolnilo je usklajeno s poslanci LMŠ, SD in SAB, podporo zakonu pa so po Meščevih besedah napovedali tudi trije od petih poslancev DeSUS in vseh sedem poslancev NSi, tako da naj bi imel predlog podporo več kot 46 poslancev.

Da trenutek za zaprtje trgovin ob nedeljah ni primeren, pa opozarja Trgovinska zbornica Slovenije (TZS). Ob upadu gospodarske aktivnosti zaradi epidemije covida-19 bi bilo namreč treba vse napore vložiti v ponovni zagon gospodarske rasti, h kateri lahko veliko prispeva pospešitev potrošnje, pravi zbornica. Dodaja, da bo ob upadu prihodkov - po izračunih TZS glede na lani za okoli 10 odstotkov - prišlo tudi do presežnih delavcev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tomaž |  16 .07. 2020 ob  06: 27
1. Polmesec bo z amandmaji reševal probleme, ki jih je sam povzročil.
2. Polmesec bi rad reševal rezultat referenduma iz leta 2003. Čemu se raje ne posveti reševanju referenduma iz leta 1996, na katerem je narod sprejel dvokrožni večinski volilni sistem in odklonil proporcionalnega, s katerim nas posiljujejo še danes?
3. Kup zaposlenih v trgovini bo zaradi oktroiranega nedeljskega zaprtja ob službo. Polmesec bo svojo sinekuro v parlamentu, kamor pride v službo, kadar mu paše, seveda obdržal.
4. Meni je itak vseeno. Do Famile čez mejo imam čisto blizu. Bom pač tja nosil promet in DDV namesto v Slovenijo.
5. Zanima me, kaj bo o tem problemu reklo ustavno sodišče. Ustava zagotavlja svobodo gospodarske pobude.