"DANAŠNJI DAN JE BIL DO GASILCEV BOLJ PRIJAZEN": Varni tudi Mohorini, a noč bo negotova

Kronika

Pristojni so preklicali tudi evakuacijo prebivalcev vasi Mohorini, ki se lahko sedaj varno vrnejo v svoje domove, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite. Na terenu je trenutno 1061 gasilcev, ki jim obsežen požar na goriškem Krasu iz zraka pomaga gasiti 13 zračnih plovil iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Madžarske in Italije.

Na pomoč prihajata tudi dve vojaški letali spartan iz Romunije. Kot je Slovenska vojska sporočila na Twitterju, posadke že pripravljajo vse potrebno za izvedbo gašenja na Krasu.

Pričakovati je sicer, da bodo danes izvedli ogledni prelet. Gašenje s temi letali je namreč nekoliko zahtevnejše, pri odmetu vode potrebujejo več prostora, ob tem morajo biti pozorni na gasilce na tleh, je v izjavi pojasnil predstavnik Civilne zaščite Ervin Čurlič.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je v izjavi za POP TV pojasnil, da je varnostna zahteva za gašenje s spartanom 500-metrski varnostni koridor, na katerem ne sme biti ljudi ali opreme. Ocenjujejo, da bi tako vrsto gašenja lahko uporabili za nove požare, torej tam, kjer bi požar preskočil in bi ga z vodo z letala zamejili. Romunski letali spartan bosta na letališču Brnik dva ali tri, uporabili ju bodo, ko bodo razmere dopuščale, je še napovedal Šestan.

Medtem se aktivno pripravljajo tudi menjave gasilcev. Načrtujejo namreč, da bo tudi ponoči požar gasilo prek 1000 gasilcev, je pristojni štab Civilne zaščite zapisal v sporočilu za javnost.

Današnji dan je bil sicer po oceni Čurliča "v primerjavi z zadnjimi tremi bistveno bolj prijazen do gasilcev". Popoldne so tako lahko preklicali zadnji evakuacijski načrt za naselje Mohorine, kamor se lahko prebivalci vrnejo.

A kot ob tem opozarja Čurlič, kljub veliko bolj vzpodbudni situaciji na Krasu še vedno gori, poleg tega je zaradi vetra tudi težko predvideti nadaljnje dogajanje. "Stvari se spreminjajo iz ure v uro, raje ne bi ugibali. Počakajmo, kaj bo prinesla noč," je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  24 .07. 2022 ob  03: 48
Neka nevihta proti Italiji,zacelo pihat spet bo gorelo.
Matrau sem firbca po kresovih,biu je en kup ki je zgledal pogorel nic se ni kadilo,malo sem drezau po enmu tednu je bla zerjavica se vedno globoko not.
Premalo je vode za tak velik teren do kraja pogasit.
Cakat na dez je slaba gasilska taktika je pa najbolj sigurna