DAN PO RUŠILNEM POTRESU NA HRVAŠKEM: Prispela prva pošiljka pomoči iz Slovenije

Svet

Na Hrvaškem se bo danes nadaljevala reševalna operacija in odstranjevanje posledic torkovega rušilnega potresa, ki je z magnitudo 6,4 stresel območje jugovzhodno od Zagreba. Največ gmotne škode je na območjih Petrinje, Gline in Siska. Medtem bo v Zagrebu na obisku evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Ponoči pa je v hrvaški logistični center na Jastrebarsko prispela prva pošiljka pomoči iz Slovenije.

Številni gasilci, gorski reševalci, pripadniki civilne zaščite, vojaki, komunalni delavci in prebivalci bodo danes nadaljevali z odstranjevanjem posledic potresa, ki je zahteval več smrtnih žrtev in poškodovanih. Na območju so reševalci iz vse države.

Poveljnik gasilcev v Sisku Miroslav Golub je v torek zvečer dejal, da je bilo v potresu poškodovanih veliko stavb in da jim pomagajo gasilci z vseh koncev države. V pogovoru za regionalno televizijo N1 je izpostavil, da so uspeli izpod ruševin rešiti veliko ljudi. Ocenil je, da bo odstranjevanje ruševin trajalo več tednov.

Na terenu so številna gasilska vozila in različna gradbena mehanizacija. Reševalci so opremljeni s posebno opremo za reševanje izpod ruševin. Med drugim imajo tudi reševalne pse, ki so v torek v ruševinah našli več oseb.

Na Hrvaško že prispela prva pošiljka pomoči iz Slovenije

Na Hrvaškem potekajo tudi akcije solidarnosti, v katerih državljani zbirajo najnujnejše potrebščine za prebivalce s prizadetih območij. Pomoč so ponudile tudi druge države. Prva pomoč, ki jo je Slovenija namenila Hrvaški po torkovem uničujočem potresu, je ob polnoči prispela v hrvaški logistični center na Jastrebarsko, kjer so že začeli z raztovarjanjem, je davi sporočila uprava za zaščito in reševanje.

Pred tem so v torek zvečer iz logističnega centra v Rojah na pot odposlali štiri zabojnike slovenske pomoči za Hrvaško, je na Twitterju objavila uprava. Obrambni minister Matej Tonin je že v torek sporočil, da bo Slovenija Hrvaški pomagala z modularnimi bivalnimi enotami, šotori, posteljami, grelci in agregati.

Na Hrvaškem se tla sicer tresejo od ponedeljka. Najbolj uničujoč potres z magnitudo 6,4 je v torek zahteval sedem smrtnih žrtev. Tla se na Hrvaškem tresejo tudi danes.

Torkov potres je dobro stresel tudi tla v Sloveniji. Slovenska uprava za jedrsko varnost je sporočila, da po potresu sodeluje z osebjem Nuklearne elektrarne Krško (Nek), ki se je samodejno zaustavila. Najkasneje danes naj bi izvedli izredno inšpekcijo v nuklearki, po nadaljnjih analizah dogodka bo sledil še podrobnejši inšpekcijski pregled.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija