DA NE BOSTE ZAMAN ISKALI SLAVNI KOPRSKI KROF: Najdete ga na drugi lokaciji

Koper

Ni pusta brez maškar, norčij in seveda krofov. Le malokdo ne ve, kam v Kopru zaviti po najbolj slastne. Svoj čas jih je bilo mogoče dobiti v Čokoladnici Da Ponte, kjer pa jih boste letos zaman iskali. Pred mesecem dni se je pekarna znanih koprskih krofov preselila na drugo lokacijo.

"Letos smo na Mudi, na Prešernovem trgu," pravi Danijel Sertič, ki ne glede na to, kako veliko je povpraševanje, sam ročno izdela vse krofe. Dobite jih z vanilijevo kremo, čokolado in pistacijo – za pusta pa z marmelado. "Letos bomo imeli stojnico na Prešernovem trgu v sklopu karnevala," dodaja, torej na lokaciji, ki je le 100 metrov nižje od stare lokacije. Sem so se preselili zaradi prenove.

Kot pravi Sertič, se bodo nazaj na staro lokacijo vrnili konec tega meseca ali v začetku marca: "Tam bomo še vedno imeli čokoladnico in kavarno, kakršno naši gostje poznajo. Za posedeti, nekaj popiti in pojesti krof. Na Prešernovem trgu pa bo ostala prodajalna krofov, Krofarna Da Ponte."

V teh dneh preživi Sertič v pomokanem predpasniku več časa, saj se je povpraševanje po krofih, za katere pregovorno velja, da 'te njihov okus vrne v otroštvo', že povečalo. "Teden pred pustom, na pustno soboto, ponedeljek in torek se povpraševanje poveča tudi za 200 odstotkov," pravi.

Morda še niste slišali zgodbe, kako je Sertič prišel do danes slavnega recepta, ki seveda ostaja družinska skrivnost, čeprav zanj zatrjuje, da je sila enostaven. Po smrti babice Veronike iz Zadra je v njeni omari našel zapisan recept iz leta 1962. Že ko je naredil prvih deset krofov po tem receptu in jih razdelil med sosede, je bil odziv tako dober, da se jih je odločil začeti delati za prodajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
choco |  17 .02. 2023 ob  09: 43
Eh, prave koprske krofe se je vcasih dobilo pri gospodu, ki jih je pekel v ulici agrarne reforme.
Ob 5ih zjutraj je obcasno tudi kakega senkal.
Dobri stari casi..