DA BO PRIHOD NOVEGA ČLANA V DRUŽINO LAŽJI: Vse nosečnice bodo prejele vodnik o nosečnosti, porodu in zgodnjem starševstvu

Slovenija

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so v sodelovanju s strokovnjaki pripravili vodnik o nosečnosti, porodu in zgodnjem starševstvu z naslovom Pričakujemo dojenčka. Z njim želijo omogočiti čim boljše pogoje za zdrav razvoj otroka, so objavili na svoji spletni strani.

Vodnik najprej predstavi zdravstvene in socialne pravice nosečnice. Oriše razvoj zarodka in ploda, poda napotke za lajšanje tegob v nosečnostni, svetuje pa tudi o prehrani in telesni dejavnosti. Dotakne se duševnega zdravja v nosečnosti in po porodu, skrbi za ustno zdravje nosečnice ter spolnosti v času nosečnosti in po porodu.

V delu, ki obravnava porod, spregovori o možnostih za lajšanje bolečin med porodom ter o posegih in postopkih pred ali med porodom. Svetuje pa tudi, kako načrtovati družino po porodu, in kakšni pripomočki so primerni za nego novorojenčka in njegove mamice.

Po rojstvu otroka pa bodo bralcem koristila poglavja o njegovem razvoju, o preprečevanju pogostih bolezni pri dojenčku in o ravnanju v primeru bolezni. Vodnik nadalje obravnava prehrano dojenčka in skrb za ustno zdravje, odgovori pa tudi na vprašanje, zakaj se z dojenčkom pogovarjati in mu brati. V zadnjem delu spregovori o odnosu med partnerjema v nosečnosti in po rojstvu otroka.

Vodnik v tiskani obliki bo v ginekološkem dispanzerju prejela vsaka nosečnica ob prvem pregledu v nosečnosti oziroma ob vročitvi materinske knjižice. V elektronski obliki pa si ga je mogoče ogledati na spletni strani inštituta.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija