CSD JUŽNA PRIMORSKA: Nasilje v družinah bolj pogosto in še hujše (VIDEO)

Koper

Danes bodo otroci po celem svetu obeležili svetovni dan otrok, 20. november. Trenutna kriza zaradi pandemije covida-19 je težave mnogih še poglobila, toliko bolj ranljivi in na udaru pa so ravno otroci. Do teh ugotovitev prihajajo tudi Obalno - kraške vladne in nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s preprečevanjem nasilja. Iz Centra za socialno delo Južna Primorska so namreč izpostavili, da je nasilje v družini v tem času bolj pogosto, žrtve pa ga doživljajo toliko bolj intenzivno.

Kot pravijo na Centru za socialno delo Južna Primorska, so od prve razglasitve epidemije do danes, vladne in nevladne organizacije, ki delujejo na področju preprečevanja nasilja v Obalno – kraški regiji ugotovile, da žrtve nasilja v tem času nasilje v družini doživljajo bolj pogosto ter da je le-to bolj intenzivno. Povečan obseg skupnega preživljanja časa žrtev s povzročitelji nasilja ter večja socialna izolacija žrtvam otežujeta možnosti za umik.

Ženske žrtve nasilja v tem času še v večji meri nase prevzemajo opravljanje neplačanih gospodinjskih del ter dodatnih del v povezavi s šolanjem otrok. Strategije preživetja, ki so jih žrtve uporabljale doslej, v novih situacijah pogosto več ne zadostujejo. Posledično pri žrtvah nasilja opažajo porast težav v duševnem zdravju, pojavljajo se strahovi v povezavi z izgubo zaposlitve in revščine ter povečana skrb za lastno zdravje in zdravje bližnjih.

Na nasilje v družini opozarja tudi policija

Na celotno poslabšanje stanja pa vpliva tudi drugačen način dela vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki sicer otrokom in mladostnikom predstavljajo pomemben preventivni in varovalni dejavnik. Ti namreč v času razglasitve epidemije delujejo na daljavo. Otroci in mladostniki imajo v tem času manj možnosti za stike z zaupnimi osebami in drugimi pomembnimi odraslimi, ki pri otrocih in mladostnikih najbolj pogosto opazijo znake zanemarjanja, čustvene in fizične posledice nasilja.

Da je kriza zaradi pandemije covida-19 prizadela tudi pravice otrok, ki bodo, v kolikor na problematiko ne bo ustreznega odziva, posledice čutili vse življenje, so posvarili v Skladu Združenih narodov za otroke (Unicef). Poudarjajo, da bi lahko zaradi okrnitve in prekinitve nekaterih nujnih storitev v prihodnjih 12 mesecih zabeležili dodatna dva milijona smrti otrok in 200.000 mrtvorojenih otrok.

Svetovni dan bo tokrat potekal pod geslom Vključite me, sem ključ do rešitve. "Čas je, da vsi skupaj začnemo upoštevati otroke pri ustvarjanju skupne prihodnosti in jim slediti, ko nas učijo s svojim zgledom. Kot nosilci sprememb se namreč zavedajo, da je odgovornost za svet, ki si ga želijo, tudi njihova," so besede izvršnega direktorja Unicefa Slovenija Tomaža Bergoča povzeli v tej organizaciji.

Otroci iz vse Slovenije, Unicefovi mladi ambasadorji in mediji so danes sodelovali na spletni delavnici za spremembe. Otroke je podprl tudi predsednik republike Borut Pahor.

Zaradi epidemije se letos z velikimi pritiski in težavami soočajo ne le odrasli, ampak tudi otroci in mladostniki, pa je izpostavila Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Njihove ranljivosti in stiske, ki jih povzroča epidemija, odrasli velikokrat ne moremo razumeti, zato je reševanju težav otrok in mladostnikov treba nameniti večjo pozornost, so poudarili.

Otroke je s posebnim nagovorom podprl tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Poudaril je, da se moramo vsi...

Objavil/a UNICEF Slovenija dne Petek, 20. november 2020

Predsednica sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v pediatriji pri zbornici - zvezi Ivanka Limonšek je pozvala odrasle, da postanejo zgled otrokom najprej v svoji družini, nato pa tudi zunaj nje.

Svetovni dan bo tudi letos potekal v znamenju Unicefove modre barve in pod ključnikom #zavsakegaotroka. Posamezniki, podjetja in institucije po vsem svetu se na ta dan obarvajo v modro in s tem izkažejo podporo otrokom, ker je podpirati otroke in jih postavljati v središče sprememb modro, so navedli v Unicefu Slovenija.

Svetovni dan so znova podprli številni Unicefovi ambasadorji dobre volje, med njimi David Beckham, Ishmael Beah, Orlando Bloom, Millie Bobby Brown in Priyanka Chopra Jonas, ki v tem tednu z otroki iz različnih koncev sveta razpravljajo denimo o pandemiji koronavirusa, podnebnih spremembah, izobraževanju na daljavo, enakosti med spoloma in duševnem zdravju.

Mednarodni dan otroka, 20. november, obeležuje dan, na katerega je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1989 sprejela konvencijo o otrokovih pravicah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija