COVIDNO POTRDILO ZA MLADOLETNE NE BO VEČ OMEJENO: To je datum, ki ga je postavil članicam EU Bruselj

Svet

Evropska komisija je danes sprejela nova pravila za evropsko digitalno covidno potrdilo, po katerih veljavnost potrdila za mladoletne osebe ne bo več omejena na 270 dni od primarnega kroga cepljenja. Za polnoletne osebe covidna potrdila še naprej ostajajo veljavna devet mesecev.

V skladu s sprejetimi pravili bodo covidna potrdila za polnoletne osebe ostala veljavna 270 dni, medtem ko mladoletnim osebam za podaljšanje veljavnosti potrdila ne bo treba prejeti poživitvenega odmerka.

Ta je po priporočilu Evropske agencije za zdravila (Ema) za osebe, starejše od 12 let, sicer dovoljen, vendar ga vse države članice za mladoletnike ne uporabljajo.

"Po pogovorih s strokovnjaki za javno zdravje članic EU smo se odločili, da covidna potrdila o cepljenju mladoletnikov ne bi smela poteči," je povedal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders in dodal, da bodo lahko ti na potovanju še naprej uporabljali potrdilo, ki so ga prejeli po primarni seriji cepljenja.

Države članice morajo tehnične prilagoditve za danes sprejeto izjemo uvesti do 6. aprila, so sporočili iz Evropske komisije.

V EU so od začetka februarja v veljavi nova pravila glede veljavnosti covidnih potrdil, po katerih je veljavnost potrdila omejena na 270 dni po primarnem cepljenju. Potrdilo za prebolevnike je omejeno na 180 dni, za tiste, ki so se cepili s poživitvenim odmerkom, pa veljavnost potrdila ostaja neomejena.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  30 .03. 2022 ob  16: 06
Dajte si ta potrdila v rit, prejleta banda kriminalska