COVID ZAVLAČUJE SOJENJE V PRIMERU ZASEGA 300 KG HEROINA: Več prič v karanteni

Kronika

Na koprskem okrožnem sodišču se je včeraj z novimi pričanji nadaljevalo sojenje trojici obtoženih zaradi tihotapljenja več kot 300 kilogramov heroina, ki so ga leta 2018 zasegli v Luki Koper. Dokazni postopek upočasnjuje tudi epidemija covida-19, saj je nekaj prič prav zaradi testiranj in karanten opravičilo svojo odsotnost.

Sodišče je kljub temu tudi na včerajšnjem naroku opravilo nova zaslišanja. Tako je na sodišče najprej pristopil Andrej Starc iz koprskega finančnega urada, ki je sodeloval pri pregledu zabojnika, v katerem je bil najden heroin. Starc ni bil prisoten neposredno ob odkritju droge, je pa pomagal pri pregledu sumljivih vreč, in je tiste, ki so pri tehtanju odstopale od ostalih, tudi ločeval.

Kot je izpovedal predstavnik finančnega urada, so bile vreče označene s flomastrom, sicer pa po njegovem spominu niso odstopale od ostalih.

Je bil pa Starc prisoten tudi pri pregledu podobne pošiljke z lepilom, ki je v koprsko pristanišča prišla kakšen mesec prej. Kot je izpovedala priča, so opravili delni pregled tovora s pomočjo službenega psa, a nepravilnosti niso odkrili. Za pregled so se sicer odločili skladno s prakso, saj je šlo za prvo pošiljko tega pošiljatelja.

Bojan Pečnik, zagovornik obtoženega Aleksandra Vettorazzija, je ob tem podal uradno pripombo, da v primeru prve pošiljke prejemnik ni bil isti kot v drugem.

Pričal je tudi avtomehanik Damijan Kimovec, ki je s soobtoženima Gregorjem Setnikarjem in Arisom Alibašićem sodeloval pri komisijski prodaji vozil. Kot je pojasnil na vprašanje državne tožilke Janje Hvala, je Setnikarju prodal kombi, ki pa ga je ta uporabljal le kakšnih 14 dni in ga nato vrnil nazaj. Razumeti je, da naj bi po prepričanju tožilstva kombi uporabili pri prevozu prepovedane droge.

Cariniki so aprila 2018 v koprskem pristanišču v zabojniku, ki je prispel na turški ladji, vkrcan pa je bil v Iranu, med lepilom za keramiko odkrili 302 kilograma heroina izredne čistosti. Ta bi po ocenah policije lahko preprodajalcem prinesel od 30 do 50 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Policija je maja lani prijela soobtožena v omenjenem sojenju Gregorja Setnikarja in Arisa Alibašića, kasneje pa še domnevnega naročnika pošiljke heroina Aleksandra Vettorazzija. Vsi trije so v priporu, še en osumljenec pa je na begu. Po prepričanju tožilstva so pri organizaciji in izvedbi prevoza heroina delovali kot hudodelska združba, za organizacijo operacije pa je poskrbel Vettorazzi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija