COVID-19 TUDI V OBALNIH LEKARNAH: Dva zaposlena farmacevta z okužbo

Koper

Včeraj smo prejeli informacije, da je v Splošni bolnišnici (SB) Izola prišlo do več okužb med zaposlenimi. Razkrili smo, kar nam je potrdil tudi strokovni direktor Dušan Deisigner, da je v SB Izola okuženih kar 30 zaposlenih in 20 pacientov. Danes pa smo šli po sledi informacije, da naj bi bila v Obalnih lekarnah z novim koronavirusom okužena dva farmacevta, ki pa sta, kot je navajal naš vir, kljub okužbi vseeno hodila v službo in delala.

Kot navaja naš vir, naj bi zaposlena prihajala v službo zaradi pomanjkanja kadra, konkretno pa naj bi ena izmed okuženih oseb delala v lekarni na Titovem trgu. Informacije smo seveda preverili pri pristojnih. Zanimalo nas je, ali drži tudi, da sodelavci okuženih niso bili testirani in so svoje delo nadaljevali.

Na naša vprašanja konkretnih odgovorov nismo dobili, nam pa je direktorica Katja Gombač Aver pojasnila postopek, ki velja pri Obalnih lekarnah. Kot pravi, upoštevajo sprejete načrte

Katja Gombač Aver

"Tudi pri nas se soočamo z obolevnostjo posameznih zaposlenih, pri čemer so okužbe prenesene iz domačega okolja. Takoj, ko zaposleni sporoči, da je bilo članu istega gospodinjstva odrejeno testiranje na covid-19 ali je pozitiven, je zaposlenemu naročeno, da ostane doma. Tako je bilo tudi v omenjenih primerih," zatrjuje.

Podoben je bil tudi odgovor na vprašanje, ali sodelavci okuženih niso bili testirani. Kot pojasnjuje direktorica, po protokolu preverijo vse rizične tesne stike. "Ker imamo uvedene vse potrebne preventivne ukrepe in se jih zaposleni držijo, do sedaj ni prišlo do prenosa okužbe med zaposlenimi, za kar lahko neizmerno pohvalim vse zaposlene in zaželim, da tako tudi ostane."

Očitke pa je zavrnila s trditvijo, da so zaposlene iz istega turnusa, ker so bili v daljšem stiku z obolelim zaposlenim, napotili na preventivno testiranje.

"Glede na vzpostavljene protokole, upoštevajoč navodila NIJZ in Združenja za medicino dela, prometa in športa, zaposleni takoj, ko sporoči, da je na testiranju pozitiven njegov ožji družinski član, ostane doma v izolaciji in je napoten tudi sam na testiranje ali preko osebnega zdravnika ali nas, delodajalca," razlaga direktorica o postopkih za Obalne lekarne Koper in doda, da so nazadnje sporočila o pozitivnih brisih prejeli prejšnji teden "in usklajeno ravnali. Ker gre za izolirane primere, vam zaradi varovanja zasebnosti zaposlenih lahko podam le-te splošne informacije," zaključi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija