CIVILNA INICIATIVA KAMNOLOM GRIŽA POLICIJI PRIJAVILA ODGOVORNE NA OBČINI KOPER: "VOC Ekologija nima koncesije niti rudarske pravice"

Koper

Civilna iniciativa Kamnolom Griža je na policijo podala prijavo suma storitve kaznivega dejanja vpisa lažnega podatka v uradno listino ter potrditve in uporabe le-te zoper eno ali več neznanih odgovornih oseb na koprski občini. Kot je navedel Jože Kržišnik iz iniciative, se prijava nanaša na podatek, da naj bi investitor imel rudarsko pravico.

Podjetje VOC Ekologija in Šentjurja želi oživiti kamnolom Griža pri Rižani, kjer so se dela po stečaju Primorja ustavila že leta 2012. Od Primorja je podjetje odkupilo petino parcel v kamnolomu, namerava pa ga minirati še naslednjih 12 let.

Proti takšnim nameram so pred časom ustanovili Civilno iniciativo Kamnolom Griža pri Rižani, od koder so danes medijem naznanili prijavo suma kaznivega dejanja vpisa lažnega podatka v uradno listino. Ta se nanaša na poziv k oblikovanju izhodišč za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za omenjeno območje, ki ga je Mestna občina Koper objavila sredi januarja.

Kot je pojasnil predstavnik civilne iniciative Jože Kržišnik, poziv vsebuje lažen podatek, da je VOC Ekologija koncesionar v kamnolomu, kar bi mu dalo povsem drugačen pravni status. Trenutno ima podjetje v lasti le okoli 20 odstotkov zemljišč v kamnolomu, medtem ko so parcele, kjer se pridobiva apnenec, v lasti države in v upravljanju sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. Podjetje bi moralo za izkoriščanje rudnin na območju kamnoloma dejansko skleniti pogodbo z lastnikom, je dodal predstavnik civilne iniciative.

Dejstvo je torej, da VOC Ekologija nima koncesija niti rudarske pravice za to območje, kjer pa so v decembru torej že delali na črno, je dodal Kržišnik. V zvezi s tem so tudi že podali prijavo rudarskemu inšpektorju.

Na Mestni občini Koper so za STA pojasnili, da vsebine morebitne prijave suma kaznivega dejanja ne poznajo. So pa ob tem poudarili, da nikakor ni sporno, da je VOC Ekologija s kupoprodajno pogodbo in sklepom sodišča iz novembra 2019 postal pravni naslednik Primorja z vsemi pravicami pri dejavnosti pridobivanja tehničnega kamna (apnenca) oz. pripravi kamenih agregatov za potrebe v gradbeništvu in dela na prometnicah ter pri dejavnosti predelave nenevarnih gradbenih odpadkov v kamnolomu Griža.

Na poziv civilne iniciative je mestna občina sicer prejšnji teden podaljšala rok za podajanje predlogov in pripomb k predlogu izhodišč za pripravo OPPN za območje kamnoloma. Občina je po proučitvi poziva trajanje razgrnitve ter rok za podajo pripomb in predlogov podaljša do 15. marca. Ob tem je sprejela tudi odločitev, da bo, če bodo epidemiološke razmere to omogočale, javno predstavitev predloga izhodišč izpeljala 3. marca oziroma 4. marca v Gračišču in Črnem Kalu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija