CIMOS PONOVNO V TEŽAVAH: Državi mora vrniti dobrih 700.000 evrov subvencij

Koper

Med epidemijo covida je Cimos dobil 1,55 milijona evrov subvencij, 746.000 evrov je znašala prekomerna državna pomoč. Ministrstvo za delo je Cimos že petkrat pozvalo, naj subvencije iz časov covida vrne, januarja pa so prejeli njegovo prošnjo za obročno vračilo dolga. Vsa druga podjetja, ki so bila v podobnem položaju, so presežno prejeto pomoč že vrnila.

Koprski Cimos pestijo finančne težave. Kot poroča Dnevnik, ima podjetje težave pri odplačilu trimilijonskega posojila, ki bo zapadel v plačilo na podlagi pred leti sklenjenega dogovora z več bankami upnicami o reprogramiranju obveznosti. Cimos je bankam predlagal triletni moratorij odplačila velikega dela posojila, ki ga je odobrilo več bank skupaj, vrniti pa je treba še okoli 40 milijonov evrov. Če ročnost posojila ne bo reprogramirana, bi Cimos lahko končal v stečaju, naj bi iz Cimosa sporočili bankirjem.

Poleg omenjenih finančnih obveznosti ima Cimos dolgove še do bank na podlagi bilateralnih dogovorov. Razen do bank in do svojega lastnika, nemškega finančnega sklada Mutares, ki je Cimosu po dostopnih podatkih posodil od 10 do 20 milijonov evrov po zelo visokih obrestnih merah, ima Cimos obveznosti tudi do države.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so potrdili informacije, da od Cimosa terjajo vračilo subvencij, ki jih je podjetje prejelo za povračilo nadomestila plač delavcem na začasnem čakanju na delo in zaradi odsotnosti iz razloga višje sile ter za oprostitev plačila prispevkov na podlagi zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitve njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Subvencije je prejel tudi na podlagi delne oprostitve prispevkov za zaposlene v zasebnem sektorju, ki delajo, in kot krizni dodatek za obdobje od marca do maja 2020.

Med epidemijo covida so se državne pomoči po pojasnilih ministrstva za delo dodeljevale skladno z odločitvijo evropske komisije o začasnem okviru za ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu ob izbruhu covida. Ob tem je bil eden od pogojev za dodelitev sredstev, da skupni znesek javnih sredstev ne sme presegati 800.000 evrov, presežki nad tem zneskom pa se štejejo za nedovoljeno državno pomoč, ki jo je podjetje dolžno vrniti.

"Presežka nad 800.000 evrov pomoči ni bilo treba vrniti podjetjem, ki so dokazala, da jim je zaradi epidemije dejansko nastala škoda, ki je presegla skupni znesek nadomestil plač in oprostitve prispevkov, za kar so morala podjetja po zakonu vložiti vlogo. Ker je podjetje Cimos prejelo več kot 800.000 evrov sredstev, vloge pa ni vložilo, mora sredstva vrniti," so povedali na ministrstvu za delo.

Iz evidenc Zavoda RS za zaposlovanje, Fursa in iz baze državnih pomoči izhaja, da je Cimos skupno prejel 1,55 milijona evrov, kar pomeni, da 746.000 evrov predstavlja prekomerno vsoto državne pomoči, od katere je Cimos doslej vrnil 15.000 evrov.

Predstavnikom sindikata in sveta delavcev se je v sredo predstavil novi Cimosov direktor, italijanski državljan Andrea Pappagallo. Sindikalisti so ga med drugim obvestili, da delavci v Vuzenici, kjer ima Cimos tovarno, zahtevajo višje plače in boljše delovne pogoje, sicer bodo stavkali. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija