ČIGAV JE KOMBI, KI V KOPRU NARKOMANOM DELI IGLE? Šokantni prizori iz podhoda, infektivne injekcije vsepovsod (FOTO)

Koper

V naše uredništvo smo prejeli informacijo, da pod nadvozom na Ulici 15. maja v Kopru, v bližini Marjetice Koper, vsako jutro ustavi kombi, iz katerega narkomanom razdeljujejo injekcijske igle. Prizori pod nadvozom so naravnost pretresljivi: vsepovsod odvržene uporabljene igle, v avtomobilih speči ljudje ... Za pojasnila smo se obrnili na Mestno občino Koper in Marjetico Koper. 

Na Mestni občini Koper (MOK) so nam pojasnili, da na Ulici 15. maja ustavlja vozilo društva Svit, ki v okviru programa preprečevanja uporabe prepovedanih drog uporabnikom zagotavlja čiste injekcijske igle.

Zakaj to počnejo sredi ulice? 

Ker Koper ni nikoli imel varne sobe, je do nastopa epidemije koronavirusa v prostorih Zdravstvenega doma Koper na Bonifiki deloval dnevni center za uporabnike prepovedanih drog, ki ga je vodilo ravno društvo Svit. V času spomladanskega vala koronavirusa pa so morali dnevni center na vrat na nos zapreti in prostore nameniti Prehospitalni enoti Obala, ki so jo prav tako čez noč izselili iz izolske bolnišnice.

"Z društvom Svit se aktivno dogovarjamo o nadomestnih prostorih, v katerih bi lahko ti še naprej opravljali svojo dejavnost. Poleg tega smo jih tudi že pozvali, da svoje uporabnike znova opozorijo o nujnosti pravilnega in varnega odlaganja uporabljenih injekcij," ob tem pravijo na koprski občini.

Glede na prizore pod nadvozom, ki jih prikazujejo fotografije, pa se uživalci prepovedanih drog požvižgajo na širšo družbeno odgovornost. Injekcijske igle, tudi tiste, v katerih je še kri, ležijo vsepovsod. 

'Zbirališča' narkomanov sporočite na 112! 

Za varno in pravilno odstranjevanje infektivnih odpadkov v koprski in ankaranski občini skrbijo delavci Marjetice Koper. Ti jih poberejo in predajo v ustrezno obdelavo. Država namreč tega področja sistemsko ne ureja, pojasnjujejo tako na MOK kot v komunalnem podjetju. 

Kot so še dodali na Marjetici, so od začetka avgusta do konca septembra s predstavniki MOK izpeljali več usklajevalnih sestankov: "Marjetica je predlagala tudi začasno rešitev, katero smo oblikovali s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in društva Svit ter predstavniki krajevnih skupnosti in nevladnih organizacij. Do nadaljnjega bodo tako zaposleni Marjetice skrbeli za odstranjevanje teh odpadkov."

Ob tem vse občane in občanke naprošajo, da lokacije, na katerih zaznajo tovrstne odpadke, nemudoma sporočijo na telefonsko številko 112.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
forešter 3 |  11 .10. 2020 ob  14: 55
@Alex se popolnoma strinjam, situacija je prenapeta in zastrajujoča, narkiči so na vsakem koraku in ne veš kaj ti bo naredil, saj to niso funkcionalni ljudje, ampak paraziti. Če se na človeku odkirje rakotovorne celice kaj se jim naredi ? Odreže se jih iz telesa, isto s temi đankurji treba nardit - jih odstranit iz sistema....

po kopru se vozi bele barve kombi renault , dokaj nov, TAXI Transfer Koper, ki iz okna dila krek lokalnim đankurjem...

REGIONAL NE BRISATI KOMENTARJEV NAJ SE RESNICA VE, SRAM VAS BODI !!
Alex |  09 .10. 2020 ob  13: 58
-32
Narkomani in drug kriminal se je široko razpasel po kopru. Ni več nobenega reda. Narkomani so na vsakem koraku in žicajo denar. Ne veš, kaj bo naredil, te udaril po glavi, oropal ali še kaj hujšega. Občinska oblast pa ne reagira.
kokodek |  09 .10. 2020 ob  11: 25
"uspešni" dr. krek, ki je bil nagrajen z direktorskim položajem na NIJZ in je kao strokovnjak za odvisnost, ni bil vreden v vsej svoji karieri urediti varne sobe za odvisnike !!!!
porkamalora |  09 .10. 2020 ob  10: 29
15
Ne vem, jst bi tole prepovedal, tele đankurje pa na obvezno zdravljenje v neke zaprte inštitucije. Če ne drugo je ceneje za skupnost, saj so ti ljudje strošek v vseh pogledih, kradejo, izsiljujejo starše in vse okoli sebe ter širijo bolezni. In še ... zbirajo se pred trgovino, kjer jaz kupujem kruh in mleko. Fuj.
štupido |  09 .10. 2020 ob  10: 14
veš kako bi se hitro prevzgojili, ko bi jih redno nekdo pretepal in jim zabijal te odrabljene igle v podplate in med prste in po obrazu. Oni bi se itak še naprej drogirali, samo malo bolj bi poskrbeli kam bodo odvrgli iglo.
Bobi |  09 .10. 2020 ob  10: 03
11
Lili zato obstajajo komune.Ampak đanki se rajši drogira in vleče socialo 500eur in več.
Pač sistem v kur'u
Lili |  09 .10. 2020 ob  09: 55
Odvisnosti se ne moreš odvaditi s prevzgojo. To je zasvojenost, iz katere sami ne morejo ven. Problem je, ker je odvisnikov vedno več in tudi vedno več jih bo. Ker vzgoja, vrednote,..pridobiš v otroških letih. In če takrat nisi bil deležen prave vzgoje in ljubezni, potem bolj težko to nadoknadiš in iščeš zadovoljitve, potrditve v raznih odvisnostih. In če pogledamo sedanjo družbo - ljudje, ki so sedaj starši malih otrok, to ni ravno neka družba z vrednotami (izjeme seveda vedno so). Večina teh med 30 in 45 letom so kar so. Vrednote so fitnes, lepo telo, operirano in polno raznih steroidov, vse za fotko na instagramu, žurke, oblekice... Kaj lahko dajo ti otrokom?
Istriano |  09 .10. 2020 ob  07: 49
27
Potrebno jih je prevzgojiti, ne pa dajati igle in metadon. Naučiti je treba te ljudi, da je življenje res včasih trdo, je pa tudi zelo lepo in vredno živeti. Vsekakor življenje ni odmik od realnost s pomočjo takih ali drugačnih drog. In delati je treba seveda, potem je takoj manj časa za neumnosti.
Iggy 777 |  08 .10. 2020 ob  23: 23
27
To se pač dogaja ker ste zaradi covida zaprli dnevni center SVIT in od tedaj ljudje nimajo kje se stuširati ,oprati obleke,popiti toplo kavo kaj pozajtrkovat ter si izmenjati stare igle za nove da o raznoraznih aktivnostih niti ne govorim(čiščenje okolice,iskanje zaposlitve,učenje in uporaba računalnika)!Pa tudi razgovori o osebnih stiskah ter pomoč pri pisanju raznoraznih prijav itd.Sedaj ti ubogi odvisniki nimajo kam,kako bi se vi počutili na njihovem mestujQuery11230689047746536898_1602191345656Bili so vrženi na cesto še enkrat... verjemite mi da jim ni lepo!
Tiramola  |  08 .10. 2020 ob  23: 09
Kaj pa starši teh otrok narkomanov, kje so?
Naj oni pobirajo igle.....
Artu |  08 .10. 2020 ob  22: 54
22
Ti clanki da je “problem pod nadvozom 15 maja” se vlecejo ze vec let. Torej javnost je obvescena. Prostojni so ze opravili sestanke kako naj zadevo resujejo. In potem?!? Nic preposto droga se mirno prodaja na omenjeni lokaciji, mladi izgunljajo upanje saj ne vidijo izhoda. Kje je policija ce vedo da vsak dan na isti lokaciji kjer vsi obcani vidimo dilerje ki ordino sluzijo na mladini. Kje je policijajQuery112302870071999215751_1602190126025?? kaj se dogaja nihce ne ukrepa? Celo na TV je bil prispevek da ma ulici 15 maja vsako noc problemi z narkomani. Torej lokacija je znana zakaj policija ne ukrepa res ni jasno. Smilijo se mi mladi saj nihce ne ukrepa to je zalost.
kjessi |  08 .10. 2020 ob  22: 46
Tine. A obnašanje narkičev, ki jih boli k... za vse, pa odobravaš?
1