ČEZMEJNI ZAPOSLITVENO - KARIERNI SEJEM KOPER: Letos gosti kar 116 različnih delodajalcev (FOTO, VIDEO)

Koper

Zavod RS za zaposlovanje je v sodelovanju z Območno službo Koper in službo Eures v Kopru organiziral Čezmejni zaposlitveno-karierni sejem. Poleg delodajalcev iz naše države so sodelovali še delodajalci iz sosednjih držav Hrvaške in Italije. V tem letu je sodelovalo rekordno število razstavljalcev, vseh skupaj jih je bilo več kot 100, to je kar 50 odstotkov več kot pretekla leta.

Čezmejni zaposlitveno-karierni sejem letos gosti kar 116 različnih delodajalcev. Njegova posebnost je, da je namenjen tako mladim kot tudi upokojencem s poudarkom na dvojezičnem območju.

Vladimir Popovič, direktor Zavoda republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ), Območna služba Koper: "Migracije so vedno obstajale, tudi delovne migracije in zakaj ne imeti sejem, ki bi to še dodatno omogočal. Verjetno je marsikateremu iskalcu zaposlitve iz Hrvaške zanimivo se zaposlit in se zaposlujejo tudi pri slovenskih delodajalcih. Enako tudi za državljane Italije."

"Mi predvsem, ker ščitimo pravice italijanske narodne skupnosti zaposlujemo predvsem na tem območju," pa pove Chiara iz Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti.

Na Euresu se zavzemajo za pravično zaposlovanje zlasti v obmejnih regijah. Zaradi povečanega povpraševanja se na trgu dela soočajo s pomanjkanjem delavcev.

"Na nas se obrnejo iskalci zaposlitve, ki jih kot ena izmed možnosti zanima tudi možnost zaposlitve v tujini. Veliko več se odločajo, če lahko živijo v Sloveniji in pa delajo v tujini, če so v drugi državi toliko boljše plače," pojasni nacionalna koordinatorka Eures Slovenija, Valerija Okorn.

Največ zanimanja je po gostinskih poklicih in delu v logistiki. Predvsem za dificitarne poklice je zato dobrodošlo, da se pri nas zaposlijo tudi hrvaški in italijanski državljani.

Alessia Vetere, Eures Italija: "Med letoma 2015 in 2017 so v našo regijo prihajali večinoma ljudje iz Slovenije. V zadnjih letih, ko številne spremembe vplivajo na trg dela, pa prihajajo tudi od drugod."

Sezonskega dela je iz leta v leto manj, saj delavci raje iščejo bolj stabilne zaposlitve, delodajalci pa posledično za tako delo težje dobijo kader.

"Nek zaposlen iz gostinstva preide v drugo dejavnost, kjer je zaposlitev za daljši čas. Slednje lahko pripelje do tega, da težje dobijo kader. Zato je ta sezonskost še vedno do neke meje prisotna, ampak manj kot je bila v preteklosti," poudari Vladimir Popovič.

Kako pa je s povpraševanjem in s ponudbo na sejmu?

“Nekaj jo je ja, malo sem že poiskala. Kontaktirali me bodo, pa bom potem videla,” pove ena od obiskovalk sejma.

Simon iz podjetja Sintal Obala d.o.o. pa odgovori, da je "ogromno povpraševanja tudi zaradi naročnikov. Vvedno novi naročniki trkajo na naša vrata in posledično mi iščemo tudi nov kader."

Posebnost letošnjega sejma je, da so se ga udeležila podjetja iz najrazličnejših strok kot so javna uprava, izobraževanje, znanost, bančništvo. Podjetja kot so Slovenske železnice in Gasilska brigada Koper so na sejmu prvič in organizatorji si želijo v prihodnje ponudbo razstavljalcev še razširiti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija