ČEZ VIKEND IN ČEZ PRAZNIKE BO SPET POOSTREN NADZOR: Kršitev druženja brez zaščite zaznali tudi na plaži v Portorožu

Slovenija

Inšpektorji so od 15. do vključno 21. marca opravili 3397 nadzorov, izrekli 35 prekrškovnih sankcij, 371 opozoril in 123 upravnih ukrepov. V zvezi z domnevnim cepljenjem v nasprotju s strategijo je v teku 13 postopkov. Inšpektorji za velikonočne praznike napovedujejo poostren nadzor, spoštovanje ukrepov bo konec tedna preverjala tudi policija.

Deana Potza

Od skoraj 3400 nadzorov jih je 1034 opravil zdravstveni inšpektorat, izrekel je 15 prekrškovnih sankcij, skupno 88 opozoril in eno odločbo o prepovedi opravljanja dejavnosti, je na današnji vladni novinarski konferenci o covidu-19 dejala inšpektorica Deana Potza.

Na prevzemnih mestih gostinskih lokalov so inšpektorji opravili 121 nadzorov, izrekli dve prekrškovni sankciji, 19 opozoril in izdali eno odločbo o prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom v notranjih prostorih.

Upoštevanje zajezitvenih ukrepov so, kot je dejala Potza, inšpektorji nadzirali tudi pri obratovanju odprtih teras in vrtov gostinskih lokalov v posavski, jugovzhodni in primorsko-notranjski regiji. Tam so opravili 75 nadzorov in izrekli šest kazni. Na področju storitvenih dejavnosti pa so opravili 418 nadzorov in izrekli skupno 27 opozoril.

Na zunanjih javnih površinah so pri 264 opravljenih nadzorih izrekli 13 prekrškovnih sankcij in 36 opozoril, pri 43 nadzorih testiranja v šolah in vrtcih pa tudi tokrat niso ugotovili nobene neskladnosti. Tudi pri 418 pregledih pri izvajalcih storitev za potrošnike po besedah Potze "ni bilo zaznanega nikogar, ki bi delo opravljal brez testa".

Domnevno cepljenje v nasprotju s strategijo

So pa v zvezi s cepljenjem proti covidu-19 v preteklem tednu inšpektorji prejeli pet novih prijav, ki se nanašajo na domnevno cepljenje v nasprotju s strategijo. Kot je dejala Potza, je v zvezi s tem v teku 13 postopkov in sicer pri Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, v splošni bolnišnici Murska Sobota ter v zdravstvenih domovih Hrastnik, Velenje, Kočevje, Ptuj, Gornja Radgona, Domžale, Slovenska Bistrica, Lenart, Bled, Maribor in Ljubljana - enota Šentvid.

Skupaj je bilo sicer po besedah Potze v cepilnih centih opravljenih 138 inšpekcijskih nadzorov, od tega so inšpektorji nekatere obiskali večkrat. "Še vedno pa ostajamo pri 21 izdanih ureditvenih odločbah, s katerimi je bilo zavezancem naročeno izvajanje cepljenja v skladu z nacionalno strategijo," je še dodala.

Poostren nadzor v času velikonočnih praznikov

Potza je izpostavila tudi primer druženja več deset mlajših oseb iz različnih koncev Slovenije na centralni plaži v Portorožu, "ki pri druženju niso upoštevale niti čisto osnovnih ukrepov za preprečevanje okužbe". Inšpektoricama, ki sta obravnavali primer, so na pomoč priskočili tudi policisti. Večino oseb so uspeli identificirati, zoper njih pa bodo uvedeni prekrškovni postopki.

Inšpektorica je ob tem še spomnila na prihajajoče velikonočne praznike in opozorila na poostren nadzor inšpektorjev glede spoštovanja ukrepov v okolici verskih objektov.

Potza je poročala tudi o sredinem primeru fizičnega napada na inšpektorja na območju Celja, ki ga je kasneje podrobneje opisal namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

"V skupnem nadzoru gostinskih lokalov z zdravstvenim inšpektorjem je bilo zaradi ugotovljenih kršitev s strani zdravstvenega inšpektorja zoper lastnika enega od lokala uveden prekrškovni postopek," je dejal. Kasneje pa je prišel lastnik lokala do pisarne zdravstvene inšpekcije, fizično napadel zdravstvenega inšpektorja ter po dejanju zbežal. Policisti so osumljenca izsledili, pričeli z ustreznimi postopki in mu odvzeli prostost.

Tomaž Pečjak

Pečjak je predstavil tudi nadzor policije v zvezi z upoštevanjem zajezitvenih ukrepov v zadnjem tednu med 18. in vključno 24. marcem, ko so skupno opravili 14.621 nadzorov, kar je približno enako kot teden prej.

Pri tem je bilo izrečenih 917 oz. za 2,7 odstotka manj ukrepov kot teden dni prej, in sicer 691 opozoril in 221 izdanih plačilnih nalogov ter hitrih postopkov. O petih kršitvah pa so policisti obvestili zdravstveni inšpektorat, ker je šlo za kršitev izven njihove pristojnosti. Kot je še dejal Pečjak, je šlo v večini primerov za kršitve odloka o omejitvi gibanja ali nošenja mask.

Največ ukrepov je bilo izvedenih na področju policijske uprave Celje, in sicer 250, sledijo Ljubljana (245), Maribor (205) in Novo mesto (111). Izrečenih glob pa je bilo največ na območju Policijske uprave Ljubljana, in sicer skupaj 61.

Policija je po besedah Pečjaka na vseh mejnih prehodih in kontrolnih točkah v zadnjem tednu izdala skupaj 3831 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, kar je slaba dva odstotka manj kot teden dni prej. Je pa policija 139 oseb, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop v ali tranzit preko Slovenije, na meji zavrnila, kar je sicer 2,2 odstotka več kot teden dni poprej.

Pečjak je ob tem ponovno pozval vse, da upoštevajo veljavne ukrepe in priporočila ter napovedal, da bodo policisti skupaj z drugimi pristojnimi službami na območju celotne države tudi ta konec tedna izvajali nadzor tako prometa kot tudi nadzor na posameznih priljubljenih turističnih krajih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija