ČEZ MATERIJO VEČ KOT 120 NA URO: Letos na območju PU Koper zaradi divjanja že štiri smrtne žrtve (FOTO)

Kronika

Agencija za varnost prometa in policija začenjata sta v tem tednu izvajali tretjo letošnjo nacionalno preventivno akcijo Hitrost. V akciji, ki bo potekala še do nedelje, policisti po vsej državi poostreno preverjajo upoštevanje omejitve hitrosti. Medtem ko želijo z akcijo umirjati hitrost na cestah, je radar v Materiji, kjer je hitrost omejena na 50 kilometrov na uro (km/h), vozilu izmeril kar 122 km/h.

Vozniku, ki je 8. avgusta v naselju vozil dobrih 70 km/h več od dovoljene najvišje hitrosti, sledi kazen 1200 evrov in 18 kazenskih točk, so na svojem Facebook profilu zapisali koprski policisti.

Kot so dodali, je bilo letos na območju Policijske uprave (PU) Koper zaradi neprilagojene hitrosti že 213 prometnih nesreč, kar je 12 odstotkov več kot lani. Zaradi neprilagojene hitrosti pa so na cestah PU Koper umrle štiri osebe.

Po celotni Sloveniji pa so do 23. julija policisti zabeležili 1694 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, v katerih je življenje izgubilo 17 oseb. Po trenutnih podatkih so obravnavali 15 odstotkov več prometnih nesreč zaradi hitrosti kot v enakem obdobju lani, povečal pa se je tudi odstotek hudo in lahko telesno poškodovanih. Najpogostejši povzročitelji smrtnih prometnih nesreč so bili vozniki osebnega avtomobila, sledijo pa jim kolesarji in vozniki enoslednih motornih vozil.

BONUS VIDEO: Kdo požiga v slovenskih gozdovih?

Policisti so do 28. julija zabeležili tudi 74.663 kršitev s področja hitrosti, v enakem obdobju lani pa 79.150. Kršitve s področja hitrosti predstavljajo približno tretjino vseh ugotovljenih kršitev, med povzročitelji pa izstopata starostni skupini od 18 do 24 let in od 25 do 34 let.

Povzročitelji pod vplivom alkohola so v kombinaciji z neprilagojeno hitrostjo povzročili 311 prometnih nesreč, od tega šest smrtnih. Med njimi je bil tudi voznik električnega skiroja, ki je v prometni nesreči umrl. Večina se jih je zgodila v svetlem delu dneva, le štiri osebe so umrle zvečer oziroma ponoči, 14 od 17 pa jih je umrlo med tednom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Andrej_pepi |  12 .08. 2022 ob  16: 49
Koprski policisti drugega itak ne znajo :) Pri materiji na široki pregledni cesti postaviš par tabel pa loviš voznike - sredi kopra pa ti delajo galamo, kurijo gume po krožiščih, pokajo z auspuhi mimo McDonaldsa in se vsi zberejo pri pristaniscu nabijat svoje avte na obrate. Tam policije ni, ker je treba pri materiji bogu za nogo se skrivat za radarjem.