ČETRTO PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV: Uporaba matematike pri oblikovanju grafičnih in drugih uporabniških vmesnikov

Koper

Vabljeni na četrto predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje. Četrto predavanje cikla, ki ga bo izvedel dr. Matjaž Kljun (UP FAMNIT in UP IAM), z naslovom 'Uporaba matematike pri oblikovanju grafičnih in drugih uporabniških vmesnikov' bo potekalo v sredo, 22. februarja, ob 18.00 v Veliki predavalnici 3 (UP FAMNIT) in prek aplikacije ZOOM.

Matjaž Kljun je doktoriral iz računalništva na Univerzi v Lancastru v Združenem Kraljestvu. Njegovo glavno področje raziskovanja je interakcija človek-računalnik, kjer ga zanimajo predvsem e-učenje, upravljanje z zasebnimi podatki, vseprisotno računalništvo, mešana in virtualna resničnost. Raziskovalno in pedagoško je delal oz. dela tudi na Luleå Univerzi (Švedska), NAIST (Japonska) in Ben-Gurion Univerzi (Izrael).

Čeprav je na področju interakcije človek-računalnik človek v središču pozornosti, se matematika pogosto uporablja za pravilno implementacijo uporabniških vmesnikov ali za modeliranje različnih vidikov interakcije. V tej predstavitvi si boste lahko na konkretnih primerih ogledali, kje in kako se matematika uporablja v interakciji človek-računalnik. Ogledali si boste lahko tudi na primer različne modele, kot so (i) preprosti opisni modeli (tj. kvalitativni), ki se uporabljajo za 'razmejitev problemskega prostora' (npr. kvadrantni modeli), (ii) bimanualni model interakcije rok, (iii) napovedni modeli, kot sta splošna linearna regresija in Fittsov zakon, (iv) modeli ključnih dejanj (Key-Action), (v) Buxtonov model treh stanj za grafični vnos ter druge uporabe matematike. Razpravljali bodo o tem, kako se ti modeli uporabljajo za usmerjanje oblikovanja vmesnika.

Če ste tretje predavanje z naslovom 'When are two graphs really the same?' zamudili, si ga lahko ogledate tukaj.

Celoten program letošnjih izletov v matematično vesolje z zoom povezavo je dostopen tukaj.