CESTA V IVANKOVCIH ŽE DESET LET "POD VODO": "Projekt zaradi pomanjkanja sredstev še ni bil uvrščen v proračun," odgovarjajo na občini (FOTO)

Piran

Po družbenem omrežju Facebook je zaokrožilo več fotografij ceste v naselju Ivankovci. Po tej cesti naj bi namreč konstantno tekla voda, saj naj ne bi bilo pravilnega odtoka, na cesto pa naj bi se stekale meteorne vode. Kot je razvidno iz fotografij ter iz komentarjev pod njimi, gre za pereč problem, ki je aktualen že vrsto let, po nekaterih informacijah kar desetletje. Bil pa naj bi tudi povod za vsaj dve prometni nesreči. Vendar, kot kaže, Občina Piran za ta odsek še vedno ni našla rešitve oziroma jo realizirala. 

Kot so nam potrdili na občini, "na omenjenem območju prihaja ob deževju do vdora meteornih vod na cestno telo – kar pričakovano ni osamljen primer". Cesta, ki pelje skozi zaselek Ivankovec, je kategorizirana kot občinska lokalna cesta (LC). 

Odsek ceste, na katerem je prišlo do prometnih nesreč, je bilo po navedbah občine posipano z mešanico soli in drobljenca, "izvedeno pa v zadnjih dneh, ko beležimo temperature pod in malo nad lediščem, skladno s programom zimske službe, kar pomeni dvakrat dnevno".

Kot zatrjujejo na občini, so "zaradi neurejenega meteornega odvodnjavanja na zgoraj omenjenem odseku lokalne ceste v Ivankovcih in hudourniškega izvira v neposredni bližini že pred leti izdelali idejne zasnove ureditve". Navajajo, da so odkupili tudi del parcele, ki bi bila potrebna za razširitev in rekonstrukcijo ceste, ureditev odvodnjavanja in javne razsvetljave. Vendar "investicija, ki je vse prej kot nizka, še ni bila vključena v proračun".

Navajajo še, da je eden izmed razlogov odtekanja meteornih voda na vozišče tudi ta, "da so se ob izvedbi gradbenih posegov pri gradnji bližnje stanovanjske hiše in ograjnega zidu, ki se nahaja v varovalnem pasu občinske ceste, tik ob vozišču, ob zidu izvedli meteorni jarki in kanalete premajhnih mer".

Kot je razvidno iz komentarjev pod objavo na družbenem omrežju, naj bi Krajevna skupnost Sv. Peter občino že več let pozivala k ureditvi te problematike. V ospredju naj bi bili pozivi, da je "nujno potrebno v enotnem projektu uskladiti izgradnjo fekalne kanalizacije, izgradnjo meteorne kanalizacije, vzpostavitev javne razsvetljave in rekonstrukcijo ceste". Poziv s to vsebino naj bi na občino naslovili že leta 2012.

Na občini so nam v povezavi s tem odgovorili le, da je idejna dokumentacija že pripravljena, "projekt pa zaradi pomanjkanja sredstev še ni bil uvrščen v proračun".

Kdo je odgovoren za škodo?

Glede na pretekle prometne nesreče na tamkajšnjem odseku je v ospredju tudi vprašanje, kdo je v tem primeru odgovoren za škodo na avtomobilih. Po naših informacijah naj bi odgovornost krila občina oziroma naj bi bila škoda pokrita iz občinske zavarovalne police, v kolikor je cesta občinska. Na občino smo naslovili tudi vprašanja o tem, kakšen je postopek in kaj mora voznik v takšnem primeru narediti.

Kot izhaja iz odgovora občine, je "za opredelitev odgovornosti potrebno proučiti dejanske razmere, ki so pripeljale do nezgode", kot pravijo pa je vprašanje potrebno nasloviti na pristojno policijsko postajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
solinar |  16 .02. 2021 ob  07: 00
Pridite v Parecag. Od kapelce naprej vas čaka podobna slika.