CESTA LEVJI GRAD? Oljka bi preimenovala Ljubljansko cesto, "saj zdaj zgolj nakazuje smer proti Ljubljani"

Koper

Koprski občinski svetnik Patrik Peroša je na svojem Facebook profilu objavil pobudo, ki jo je v imenu stranke Oljka Koper podal na zadnji seji občinskega sveta Mestne občine Koper. Rad bi preimenoval eno izmed cest v Kopru, in sicer Ljubljansko cesto. Bolj bi ji ustrezalo ime Cesta Levji grad, je prepričan.

Del Ljubljanske ceste, ki bi ga Peroša preimenoval v Cesta Levji grad.

Kot je v pobudi, ki jo je podal na 15. seji koprskega občinskega sveta, obrazložil Peroša, Ljubljanska cesta poteka približno po nekdanji cesti, ki je povezovala otrok Koper s kopnim. "Na tej povezovalni cesti je med 13. in 19. stoletjem stala občudovanja vredna beneška utrdba Levji grad, ki je varovala mestno povezavo s kopnim." Zato Peroša meni, da bi se del te ceste, natančneje območje od Mudinih vrat do konca krožišča s Ferrarsko ulico, preimenoval v Cesto Levji grad.

Patrik Peroša

"Območje sovpada z arheološkim najdiščem, vpisanim v register kulturne dediščine. Na tem območju je smiselno postaviti ustrezno informativno tablo, v okviru katere se predstavi zgodovino Levjega gradu," še predlaga Peroša, sicer nekdanji podžupan Kopra.

Kot pojasnjuje, preimenovanje tega dela Ljubljanske ceste ne bo vplivalo na bližnje nepremičnine, "saj stavbe v neposredni bližini ne uporabljajo naslova Ljubljanska cesta, temveč Pristaniška ulica ali Vojkovo nabrežje".

ZAČENJA SE KURILNA SEZONA: Tukaj so razlogi za prehod na toplotno črpalko

Oskrba s toploto je v našem življenju zelo pomembna Ko vstopimo v hladno okolje, naše telo prerazporedi kri do trupa in tako ščiti ter ohranja toploto vitalnih organov. Hkrati telo omejuje pretok krvi v kožo, kar pomeni, da lahko dlje časa zadržimo več notranje toplote.

"V Oljki verjamemo, da je tovrstno poimenovanje bistveno bolj zaznamujoče za naš kraj kot poimenovanje Ljubljanska cesta, ki nakazuje zgolj smer proti Ljubljani," svoj predlog še zagovarja Peroša.

POBUDA ZA PREIMENOVANJE CESTE Ljubljanska cesta / Strada di Lubiana >>> Cesta Levji Grad / Strada Castello Leone...

Objavil/a Patrik Peroša dne Ponedeljek, 09. november 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
en iz raje |  22 .11. 2020 ob  13: 36
en iz raje | 10 .11. 2020 10: 150
V Oljki so s predlogom dokazali, da nimajo kaj bolj pametnega početi, zato se ukvarjajo z neumnostmi.

Martin Kacur |  12 .11. 2020 ob  11: 31
Ce ze naj jo v "Ulica Ante Guberca"
porkamalora |  12 .11. 2020 ob  05: 52
Še vedno čakam kdaj boste ukinili vinjete do Trsta, tako kot je to urejeno na italijanski strani "zone". Še vedno moramo v Trst mimo lokalne cesete, ki je ni, po ulicah koprskih spalnih naselij. ? Šele potem se ukvarjajte z imeni.
Monteverdi |  11 .11. 2020 ob  15: 39
@ Istriano - misliš, da je že kaj spil, glede na "farbo" na obrazu?
Istriano |  11 .11. 2020 ob  13: 18
Predlagatelj pa naj gre raje na en litro refoška, ki bo takoj bolj miren in srečen. In potem obvezno taxi!
Istriano |  11 .11. 2020 ob  13: 17
Potem bo pa nakazovala pot proti Benetkam. Naj raje ostane isto ime, da ne pozabimo vse, kar so našim prednikom naredili naši zahodni sosedje.
vseved |  10 .11. 2020 ob  22: 13
Ta kljukec še vedno vozi v nasprotno smer pijan!
Monteverdi |  10 .11. 2020 ob  18: 26
@ en iz raje - točno tako, v občini je nešteto drugih potrebnejših sprememb, zato naj PP opusti nastopaštvo in naj zaviha rokave za dobrobit občanov in občank!
Oljka Koper |  10 .11. 2020 ob  15: 24
-6
Predlog spremembe imena se nanaša zgolj na približno 250 metrov, in sicer od Mudinih vrat do konca krožišča s Ferrarsko ulico - ta del ceste je registriran kot arheološko najdišče Levji Grad vpisan v register kulturne dediščine RS. Poimenovanje preostalega dela ceste (od stadiona proti avtocesti) pa bi ostalo nespremenjeno - torej Ljubljanska cesta.
Oljka Koper
Ištrijan |  10 .11. 2020 ob  11: 30
Morebitna reakcija ljubjane je zadnja stvar, ki bi nas pri tem vprašanju morala brigati in skrbeti! Ulice in ceste v Kopru so naše, ne ljubljanske, zato je njihovo poimenovanje naša stvar!!
mente |  10 .11. 2020 ob  10: 41
18
vidim da na obcina nimajo nic kaj delat kot da imenovat ulice....mah..... ampak nobeden ne vidi da v centra kopra so ulice brez javno razsvetljava? druzine nimajo niti internet povezave ker v center koper se ne mora kopat za dodat nekaj kablov, ampak kot je treba kopat za preuredit kaksno stanovanje je vse dovoljeno.... ma prosim vam delate nekaj za obcanov .......
galeb |  10 .11. 2020 ob  10: 26
Čeprav se mi Cesta Levji grad sliši izredno lepo in bi Kopru dodala en poseben pečat, pa se mi tovrstno preimenovanje ne zdi umestno... Le pomislite na reakcijo Ljubljane. Pa ne da do naše prestolnice čutim kakšno posebno bližino, sploh ne... Vendar v današnjih prenapetih časih res ni potrebno dodatno prilivati olja na ogenj...
1