ČESA SE BOJIJO SINDIKATI? Sestanek z ministrico odpovedali, ker se ne strinjajo z neposrednim prenosom srečanja

Slovenija

Predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter Visokošolskega sindikata Slovenije se ne bodo udeležili današnjega srečanja s šolsko ministrico Simono Kustec. Ne strinjajo se namreč z neposrednim prenosom današnjega srečanja, pri čemer vztraja ministrstvo, so sporočili.

Kustečeva je danes sindikate vzgoje in izobraževanja ter visokega šolstva namreč povabila na delovni pogovor o "odprtih vprašanjih" in možnih rešitvah plačnega sistema v javnem sektorju, ki bi jih uveljavili po volitvah. Zaradi "velikega interesa širše javnosti ter namena zagotavljanja popolne transparentnosti" so napovedali, da bodo pogovor neposredno prenašali na Facebook strani ministrstva.

Neposrednemu prenosu so nasprotovali v sindikatih. Ker je ministrstvo v obvestilu o neposrednem prenosu vnaprej napovedalo, da vlada do volitev ne bo sprejemala nobenih dodatnih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata, menijo, da je sestanek z enostransko nadzorovanim prenosom "očitno namenjen ščuvanju javnosti proti zaposlenim v izobraževanju in izkrivljanju vsebine stavkovnih zahtev".

Sviz in Visokošolski sindikat Slovenije sta danes zjutraj zato pozvala ministrstvo, naj do 12. ure obvesti javnost o odpovedi prenosa pogovora, "saj bi bil ta najverjetneje zrežiran tako, da bi pred javnostjo diskreditiral legitimne sindikalne zahteve". "Namesto resnih in korektnih pogovorov socialnih partnerjev o razrešitvi stavkovnih zahtev se obeta propagandna oddaja, v kateri bi vladna stran poniževala sindikaliste," so zapisali v pozivu.

Ker ministrstvo tega ni storilo, so predstavniki Sviza in visokošolskega sindikata odpovedali udeležbo na sestanku, več bodo povedali v izjavi ob 13.30 pred ministrstvom.

Današnjega pogovora na ministrstvu za izobraževanje se ne bodo udeležili niti predstavniki Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR) niti Neodvisnega sindikata delavcev Ljubljanske univerze (NSDLU). Kot sta povedala predsednika obeh sindikatov, Bojan Ravnikar in Tomaž Sajovic, jih moti javni prenos glede na to, da se niso prej dogovorili oziroma jih nihče ni povprašal o tem.

Sestanek vseeno bo

Medtem pa se v Sindikatu direktorjev in ravnateljev SINDIR, ki nima pravice stavkati, nagibajo k temu, da se udeležijo srečanja. Zanima jih, kaj bo na "na pogovoru", je dejal predsednik Anton Obreht, ki pričakuje, da se bodo pogovarjali na temo ravnateljev in direktorjev.

Na ministrstvu so pojasnili, da sestanek s sindikatom SINDIR vseeno bo, prav tako bo neposreden prenos na Facebook strani ministrstva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Občan |  16 .03. 2022 ob  08: 26
Ker sindikalisti nočejo biti pred kamerami, bodo v znak protesta šli pred kamere... bananistan