CEPLJENIM NI VEČ TREBA NOSITI MASK: Ne zunaj, ne znotraj

Svet

Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je sklenil, da osebam, ki so bile povsem cepljene proti koronavirusu, ni več treba nositi mask, ne na prostem in ne v zaprtih prostorih. Prav tako za te osebe več ni potrebna varnostna razdalja.

"Vsak, ki je bil povsem cepljen, lahko sodeluje v manjših ali večjih aktivnostih na prostem in v zaprtih prostorih brez maske ali socialne distance," je dejala direktorica CDC Rochelle Walensky. CDC je to odločitev sprejel na podlagi podatkov, ki kažejo, da so cepiva proti koronavirusu izjemno učinkovita ne le za preprečevanje covida-19, ampak tudi za preprečevanje okužb.

Tudi v redkih primerih, ko se cepljena oseba spet okuži, skoraj ni verjetno, da bi imela veliko količino virusa v nosu in zato ni verjetno, da lahko okužbo širi naprej. Kljub temu CDC še naprej zahteva nošenje mask na letalih, vlakih, ladjah, avtobusih oziroma sredstvih javnega prevoza za potnike, ki prihajajo v ZDA ali jih zapuščajo.

Cepljeni mednarodni potniki bodo morali ob prihodu v ZDA v treh dneh od prihoda še vedno opraviti test ali dokazati, da so v zadnjih treh mesecih okrevali po covidu-19. Testiranje v ZDA ni finančno breme, saj je zastonj. Ta odločitev velja za zdaj, Walenskyjeva pa je dodala, da se lahko navodila spremenijo, če se položaj poslabša.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija