CENE PLINA IN ELEKTRIKE ZA GOSPODINJSTVA SO SE ŠE ZVIŠALE: Za koliko so nas udarili po žepu konec leta?

Slovenija

Cene zemeljskega plina in elektrike za gospodinjske odjemalce so se v tretjem letošnjem četrtletju zvišale. Glede na četrtletje pred tem se je povprečna cena zemeljskega plina zvišala za 22 odstotkov, cena elektrike pa za 31 odstotkov. Omenjena energenta sta se podražila tudi za negospodinjske odjemalce.

Povprečna cena zemeljskega plina je za gospodinjske odjemalce v trimesečju od julija do konca septembra znašala 0,094 evra na kilovatno uro, povprečna cene električne energije pa 0,205 evra na kilovatno uro, je danes sporočil državni statistični urad.

Za negospodinjske odjemalce se je cena za kilovatno uro zemeljskega plina brez DDV zvišala za 19 odstotkov na 0,075 evra, cena elektrike pa za četrtino na 0,204 evra za kilovatno uro.

Kot so v objavi spomnili statistiki, so na cene zemeljskega plina in električne energije deloma vplivali ukrepi, sprejeti za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, s katerimi so se začasno znižali ali odpravili določeni prispevki.

Od 1. septembra velja regulacija cen plina in elektrike ter tudi znižan DDV na energente.

Cene elektrike za gospodinjstva in male poslovne odjemalce, tudi tiste v večstanovanjskih stavbah, ter za porabo v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb je vlada s septembrom omejila na 0,118 evra na kilovatno uro po višji tarifi, 0,082 evra na kilovatno uro po nižji tarifi in 0,098 evra na kilovatno uro po enotni tarifi.

Pri plinu so za gospodinjstva in za skupne gospodinjske odjemalce najvišje dovoljene tarifne postavke cene znašale 0,07300 evra na kilovatno uro brez DDV. Za male poslovne odjemalce in osnovne socialne službe najvišje dovoljene tarifne postavke brez DDV medtem znašajo 0,07900 evra na kilovatno uro.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  05 .12. 2022 ob  14: 24
Hvala ti draga Uršula (v službi za račun in interes ZDA), še posebej pa tebi Zelenec rumenoplavi....!
 |  05 .12. 2022 ob  14: 00
Naj, kar gre gor elektrika, pa še strese naj malo vse telebane, ki so volili čudežnega dečka Roberta. Prav je tako, dokler ne bo zadnji volilec golobičarjev razumel, da Robert že celo življenje dela samo za svoj žep. Ni za verjeti kako so ljudje naivni. Kar petkrat pasti na isto finto: prvo Golobičev Zares, potem Pozitivna Slovenija z Jankovićem, pa Miro Cerar s SMC, pa Marjan Šarec in zdaj Golob... Kaj res ne razumete, da vas vržejo vedno na isto finto? In v ozadju se pretaka v korist izbranih tovarišev na stotine milijonov. Kar pojdite in si oglejte Robertovo ali Hanovo vilo. Osel gre enkrat na led, slovenski volilec pa že petkrat!!!!

Če vam bo, pa pozimi mraz in ne bo denarja za gorivo, pa samo plešite in plešite se boste že segreli, če ne pa si obujte rdeče čeveljce in pojdite se gret v trgovske centre, tam se boste vsaj segreli zastonj.