CENA ZLATA DO NOVIH VIŠAV! Ni še dosegla svojega vrhunca

Trendi

Nakupi centralnih bank nadalje poganjajo cene zlata do novih višav, toda porast zanimanja vlagateljev in prihajajoče znižanje obrestnih mer nakazujejo, da rast cen zlata še ni dosegla svojega vrhunca, kot to izpostavlja novo poročilo ženevske družbe za upravljanje premoženja Union Bancaire Privée (UBP).

Analitiki so izpostavili več dejavnikov, ki so prispevali k močnemu naraščanju cen v preteklem mesecu, kar je zlato popeljalo do zaporedja rekordnih višin, nazadnje daleč nad 2.390 dolarjev za unčo.

- Prvič, pritoki v finančni trg zlata (XAU/USD) so močno narasli. Obenem je prišlo tudi do opaznega povečanja dolgih pozicij pri terminskih pogodbah, kar nakazuje, da so institucionalni vlagatelji okrepili svojo izpostavljenost do plemenite kovine.

- Drugič, centralne banke so nadaljevale z agresivnim nakupovanjem fizičnega zlata, pri čemer zadnji podatki kažejo na obsežne nakupe od začetka leta (okrog 40 ton na mesec).

UBP verjame, da imajo ti nakupi centralnih bank oprijemljiv vpliv na trg, pri čemer Svetovni svet za zlato (angl. World Gold Council ocenjuje, WGC) da je 20 odstotkov cene zlata posledica neprekinjenega nakupovanja s strani centralnih bank. Pričakuje se, da se bo omenjen trend nadaljeval v naslednjih mesecih in letih, saj centralne banke načrtujejo povečanje zlatih rezerv.

- Tretji dejavnik je vpliv malih vlagateljev, ki povečujejo svoje deleže v zlatih ETF-jih, skladih, s katerimi se trguje na borzi (angl. Exchange Traded Funds). Opaža se, da se je večina trgovanj zgodila po tem, ko je zlato že doseglo večino svojih vzponov, vendar to kljub temu napoveduje dobre obete za ceno zlata v prihodnosti. Razširitev baze vlagateljev nakazuje, da ima ta trend še prostor za rast, pri čemer se ugotavlja, da so mali vlagatelji v primerjavi s predhodnimi povprečji še vedno premalo vložili.

Centralne banke bodo prav tako začele spodbujati povpraševanje po zlatu z zniževanjem svojih referenčnih obrestnih mer, kar se pričakuje v prihajajočih mesecih. Najnovejše napovedi kažejo, da bodo centralne banke izvedle cikel zgodnjega zniževanja obrestnih mer, kar pomeni, da bodo nominalne obrestne mere letos občutno padle. Sočasni in hitri upad globalne inflacijske dinamike, skupaj z zgodnjim ciklom zniževanja obrestnih mer večjih centralnih bank, predstavlja ugodne razmere za zlato. To pojasnjuje hitro rast cen nad 2.390 dolarjev za unčo oziroma 72 evrov za gram.

Glede na drugo polovico leta 2024 so analitiki UBP identificirali še dva dejavnika, ki bi lahko zlato še dodatno dvignila.

- Prvič, predvolilne kampanje za predsednika ZDA bodo verjetno izpostavile prekomerne ravni dolga v ZDA, in naraščajoča zaskrbljenost glede fiskalne vzdržnosti ZDA zna koristiti zlatu.

- Drugič, meni se, da bodo geopolitična tveganja ostala visoka in vsako poslabšanje odnosov med glavnimi silami bo prineslo dodatno rast cen zlata.

Vrednost zlata bo rastla, dokler bo povpraševanje po njem, še posebej dokler bo trajalo to krizno obdobje. Zlato je svetovna valuta, njegova vrednost je neminljiva, vrednostni papirji, ali pa celo kaka valuta, lahko izgubijo vrednost v celoti. Valute se menjajo, države se menjajo, zlato pa obstaja še vedno in ohranja svojo vrednost, odkar ga je človek odkril. Zato kupite naložbeno zlato, ko imate prost kapital. Vlaganja v naložbeno zlato sodijo med najvarnejše dolgoročne naložbe.

Na splošno imajo ljudje do zlata pozitiven pogled in vsak padec cen pod 70 evrov na gram vidijo kot odlično priložnost za nakup. Vzpon cene nad 75 evrov na gram je zelo verjeten, saj konca pozitivnemu trendu ni na vidiku. 14. aprila 2024 je cena zlata dosegla nov rekord, 72,2 evra za gram.

Kam po naložbeno zlato?

Privlačnost zlata kot naložbe je neizpodbitna, vendar je pot do njegove pridobitve lahko polna nevidnih pasti. V panogi, kjer mrgoli možnosti, je izbira zaupanja vrednega partnerja ključnega pomena. Odločite se za podjetje z dolgoletno tradicijo, ki je neomajno zavezano integriteti in zadovoljstvu strank. Izberite EDISONGOLD, kjer je nakup naložbenega zlata preprost: Transakcije so hitre in enostavne, ponudba naložbenega zlata je široka in izdelke, ki jih kupite, lahko takoj prevzamete.

Deli novico: