ČEMU SE OBETA PODPORA? Danes o referendumski noveli, spremembah poslovnika DZ in pooblastilih vojske

Slovenija

Poslanci se bodo danes sešli na izredni seji, ki so jo za obravnavo dodelitve izjemnih pooblastil vojske zahtevali v koaliciji. Ker je odbor DZ ta sklep zavrnil, poslanci o njem ne bodo glasovali. Se pa obeta podpora noveli referendumskega zakona in predlogu sprememb poslovnika DZ. Oboje bosta že zjutraj obravnavali pristojni delovni telesi.

Sejo so sicer minuli teden zahtevali koalicijski poslanci za obravnavo predloga vladnega sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil vojske pri varovanju meje. Parlamentarni odbor za obrambo je na sredini seji sklep zavrnil, saj ob nasprotovanju večine opozicijskih strank ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih poslancev. Zato DZ na plenarni seji o sklepu ne bo glasoval, bodo pa poslanske skupine predstavile svoja stališča.

Poleg tega bo DZ po nujnem postopku obravnaval predlog novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi. Noveli, ki ureja ravnanje DZ v primeru ustavno nedopustnih referendumov, se obeta podpora. Nujna je dvotretjinska večina navzočih poslancev in torej pomoč opozicije, kjer pa z izjemo Levice noveli ne nasprotujejo.

Na dnevnem redu pa je tudi skrajšani postopek obravnave novele poslovnika DZ. Pod novelo, s katero bi v določenih primerih omogočili potek sej DZ in sej delovnih teles tudi zunaj sedeža DZ s pomočjo računalnikov, telefonov, tablic, so podpisani poslanci vseh poslanskih skupin z izjemo Levice, ki predloga tudi ne podpira.

Prvopodpisani pod predlogom je predsednik DZ Igor Zorčič. Spremembe nastajajo v luči spopadanja z epidemijo novega koronavirusa, ko tudi delo DZ poteka prilagojeno ukrepom za zajezitev širjenja epidemije. Za spremembe poslovnika DZ je potrebna dvotretjinska večina navzočih poslancev.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija