ČE SE GA NE SPRAVI POD KONTROLO: Koronavirus bi lahko okužil dve tretjini ljudi na svetu

Svet

Vodilni svetovni epidemiolog, predstojnik katedre za javno zdravstvo na hongkonški univerzi, Gabriel Leung pravi, da bi se epidemija koronavirusa lahko razširila na okoli dve tretjini svetovnega prebivalstva, če se je ne spravi pod kontrolo, pisanje časnika The Guardian povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Večina strokovnjakov meni, da vsaka s koronavirusom okužena oseba, tega prenese še na dve osebi in pol. Glede na te podatke bi se hitrost prenašanja virusa lahko povečala od 60 do 80 odstotkov. "Šestdeset odstotkov svetovne populacije je velika številka," ob tem opozarja Leung.

Epidemiolog bo na strokovnem sestanku na Svetovni zdravstveni organizaciji v Ženevi poudaril, da je glavna težava koronavirusa njegova razširjenost in da je pomembno ugotoviti, ali so ukrepi, ki jih je za preprečevanje širjenja virusa Kitajska sprejela, uspeli. Če so, bi jih po njegovem mnenju morale sprejeti tudi druge države, a vprašanje je, koliko časa so na primer lahko zaprte šole, koliko časa je lahko neko mesto izolirano in kaj se bo zgodilo, ko bodo te ukrepe odpravili.

Medtem so kitajske oblasti s položajev odstavile dvojico vodilnih zdravstvenih uradnikov v provinci Hubei, ki jo je izbruh novega koronavirusa najhuje prizadel. Krepi se namreč pritisk javnosti glede ukrepanja odgovornih v zvezi z epidemijo, ki je po zadnjih podatkih na Kitajskem terjala življenja 1016 ljudi, 42.600 je okuženih. Jezo je v javnosti sprožila tudi smrt zdravnika Li Wenlianga, čigar opozorila o virusu so oblasti sprva zatrle. Peking je v Hubei poslal ekipo svoje agencije za boj proti korupciji, da bi preiskala ravnanje policije z Lijem.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija