ČE MISLITE, DA JE TO KOMAR, SE MOTITE: Ne rabite se ga otepati, saj ne pika

Trendi

Ne glede na to, kaj na nas pravzaprav komarje privlači oziroma koga bolj "napadajo", vsi iščemo načine, kako bi se jih kar najhitreje znebili. Iz tega razloga pogosto nastrada tudi veliki košeninar, ki ga ljudje velikokrat zamenjajo z nadležnimi pikajočimi insekti. Vendar veliki košeninar oziroma Tipula oleracea ne pika.

Košeninar je s svojim podolgovatim vitkim rjavim telesom in suhimi nogami podoben komarju. Posledično je pogosto žrtev zamenjave, saj ljudje mislijo, da imajo v sobi velikanskega komarja in ga takoj poskušajo ubiti. Podobnost je razumljiva, saj tako komar kot košeninar pripadata istemu rodu dvokrilcev, le da spadajo v različni družini.

Jajčeca odlaga poleti, jeseni pa se izležejo gosenice, ki objedajo korenine trav in nekatere travniške rastline. Tako se hranijo še naslednjo pomlad, nato pa se zabubijo. Ličinke so velike dva do tri centimetre, debele in umazano sive barve.

Proti ličinkam se borite tako, da trato najprej dobro zalijete, pravzaprav kar prepojite z vodo. Nato pa jo čez noč prekrijete s črno folijo. Tako se večina ličink zaduši.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  03 .07. 2022 ob  13: 18
-1
“rabite”? Pojdi raje pisat v tvojo todno Srbijo!