Butulovi v Colombu

Slovenija

V enem izmed najbolj obljudenih predelov Colomba, glavnega mesta Šri Lanke, so konec januarja predstavili Slovenijo in Primorsko tudi predstavniki omizja Slow food Primorska s člani Društva za zdravo življenje ter nekaterimi slovenskimi turisti, ki so bili te dni na Šri Lanki, med njimi tudi znana slovenska pevka Lara Love (LeeLooJamais).

"Na oktobrskem sejmu Terra madre v Torinu smo sprejeli ponudbo Slow food organizacije Šri Lanke, da v šrilanški prestolnici predstavimo svoj pristop k pripravi jedi in da tudi na tak način predstavimo Slovenijo sredi Šri Lanke," pojasnjuje odmeven dogodek v Colombu Tatjana Butul, ki že štiri leta svoj oddih na Šri Lanki povezuje tudi z delom. Pravi, da je v tem času spoznala, da sta državi povezani na več načinov.

"Pustimo to, da živi v trikrat večji državi, kot je Slovenija, 20 milijonov ljudi, a imajo morje  tako kot mi v Sloveniji, prijazne ljudi, zelišča, začimbe, veliko rek in voda, olja (kokosovo in palmino), veliko rib, sadja in zelenjave. In če lahko oni predstavljajo ayurvedski način življenja, smo jim mi lahko predstavili sredozemski način življenja in prehrane," pravi Tatjana Butul. V okviru "The Good market Collombo" projekta, kjer so na enem mestu sredi Colomba zbrani vsi bio pridelovalci hrane, so predstavili zgodbo povezanosti med obema državama.

Predstavitev so poimenovali "Slo Lanka"

Ob predstavitvi so bile organizirane tudi kulinarične delavnice, ki so se jim pridružili obiskovalci odprte tržnice, ki leži ob jezeru, nedaleč od šrilanškega parlamenta, v predelu Colomba, kjer je tudi največ tujih ambasad in kjer proti večeru ta prostor obišče več kot  tisoč obiskovalcev. Dogodek je imel velik odmev. Združili so šrilanške sestavine, ki so jih ta dan ponujali biološki pridelovalci na odprti tržnici, in jih pripravili v tri izvirne jedi po receptih in zamisli Tatjane Butul. Začeli so s presnim zelenjavnim karpačom, ki so ga prelili z bivoljim jogurtom, dodali so mu česen, limeto in ingver. Na vsa potovanja Tatjana odnese s seboj manžanske zeliščne soli in oljčno olje, ki so tej jedi dodali slovenski priokus. Iz suhih dateljnov, oreščkov, kokosove moke, sezama in palminega medu so pripravili črno-bele poljubčke, presne kroglice, ki nas hitro napolnijo z energijo. Za zaključek je bil slastni presni čokoladni muss iz avokada, kakava in kokosovega medu. Vse je bilo postreženo na bananinih listih. Obiskovalci so bili posebej navdušeni nad tremi različnimi kruhi iz riževe moke s koriandrom, sezamom in česnom.

"Predstavitev je pustila pri organizatorjih in obiskovalcih prijeten vtis, saj se vabila na druga gostovanja kar vrstijo. Poleg podobnih predstavitev v Kandyju, Bentoti, Galle, Anuratnapuri, smo sredi februarja najavljeni na jugovzhodu države v neposredni bližini Yalla parka, v hotelskem ambientu tipične šrilanške zgodbe, kjer lahko doživiš odlično šrilanško gostoljubje, izvrstno hrano in še spanje na drevesih (www.saraiivillage.com). V začetku marca smo skupaj s Slow food Šri Lanka povabljeni kot koordinatorji projekta na mednarodni kulinarično-glasbeni festival v Jaffno na skrajni sever države, kjer pričakujejo več stotisoč obiskovalcev," je še pojasnila Tatjana Butul, ki do sredine marca z možem domuje na Šri Lanki. Skupaj sta v teh mesecih v veliko pomoč tudi vsem Slovencem, ki so na počitnicah na tem čudovitem otoku sredi Indijskega oceana.

 

Sorodne vsebine:

Ljubezen, ki traja že oseminosemdeset let

Fotografije s kravatami

Francoski mojster slaščičarstva, ki obožuje gibanico

Deli novico: