BURNA RAZPRAVA ZARADI PROSTORSKEGA NAČRTA ZA ZALEDJE PORTOROŽA: "Preprečiti je treba sklepanje aktov, ki lahko vodijo v odškodninske tožbe"

Piran

Po dolgotrajnih proceduralnih zapletih so piranski občinski svetniki na včerajšnji seji župana Đenia Zadkovića pooblastili, da se v njegovem imenu opredeli do pobude za oceno ustavnosti in zakonitosti treh občinskih prostorskih odlokov, ki jih na ustavnem sodišču izpodbija Civilna iniciativa Piran.

Občinski svet je lani sprejel tri med seboj povezane občinske podrobne prostorske načrte (OPPN) na širšem območju zaledja Portoroža. Civilna iniciativa Piran je zatem začela zbirati podpise za izvedbo referendumov o vseh treh aktih, vendar je zdaj že bivši župan Peter Bossman vse tri OPPN medtem objavil v uradnem listu. Tako so ti postali veljavni, s tem pa obenem referendumi neizvedljivi.

Civilna iniciativa je zato na ustavno sodišče vložila pobudo, da se sporne odloke odpravi, njihovo izvajanje pa zadrži. Župan Zadković je želel na včrajšnjo sejo naknadno uvrstiti predlog za razširitev dnevnega reda s točko, s katero bi se občinski svet opredelil do pobude civilne iniciative za oceno ustavnosti in zakonitosti sprejetja prostorskih načrtov. Občina je namreč 21. januarja prejela omenjeno pobudo, pri čemer je sodišče občinskemu svetu dalo možnost, da se v roku 30 dni opredeli do navedb v pobudi, ter da se v 10 dneh opredeli do navedb v predlogu za zadržanje izvrševanja omenjenih aktov. Drugače povedano bi se moral občinski svet do predloga o zadržanju odločiti še v tem tednu.

Po burni razpravi, v kateri je več svetnikov opozorilo na zahtevnost obravnavane materije ter na pomanjkanje časa, da bi se z njo seznanili in o njej meritorno odločali, je deset svetnikov glasovalo za razširitev dnevnega reda, deset je glasovalo proti, trije pa so bili vzdržani. Tako je bil predlog zavrnjen.

Predsednik civilne iniciative Davorin Petaros, sicer svetnik županove stranke Gibanje za občino Piran, je sicer želel na dnevni red seje uvrstiti tudi pobudo, po kateri bi nadzorni svet občine raziskal okoliščine sprejetja spornih prostorskih načrtov. Po mnenju strokovnih služb občine predlog sicer ni bil pripravljen skladno s poslovnikom, kasneje pa ga je Petaros umaknil.

Po več kot dveh urah so svetniki nazadnje le potrdili dnevni red seje, razširjen s točko o tem, da občinski svet pooblasti župana za odgovor na pobudo za oceno ustavnosti OPPN-jev. Kot je opozorila vodja urada za premoženjsko-pravne zadeve Natali Gak, lahko občinski svet sicer tvega škodljive posledice, saj "če ne odgovorimo, tvegamo posledice zaradi pasivnosti".

Mnenje občinske pravne službe je sicer, da bi bilo primerno ustavnemu sodišču odgovoriti, da se občinski svet strinja z zadržanjem izvrševanja aktov. S tem bi namreč preprečili morebitno sklepanje predpogodb in drugih aktov, ki bi lahko imeli za posledico odškodninske tožbe, je še navedla Gakova.

Tudi Zadković je navedel, da bo sodišču odgovoril, da se strinja s predlogom o zadržanju odlokov. O zadevi bo sicer župan pred iztekom roka za odgovor pridobil še eno neodvisno pravno mnenje. To je županu sicer naložil tudi občinski svet.

Sklep o pooblastilu županu so svetniki v večernih urah potrdili soglasno.

Pred tem so svetniki potrdili mandat Gabrijelu Franci, ki bo kot naslednji kandidat na listi Gibanja za občino Piran sedel v klopi občinskega sveta namesto župana Zadkovića. Imenovali so tudi člane občinskega nadzornega odbora in vseh stalnih odborov in komisij občinskega sveta. Nadzorni odbor bodo tako sestavljali Divna Čelhar, Igor Janez Zajec, Jure Jevševar, Andrej Korenika, Robert Krajnc, Sandro Kravanja ter Mojca Stegovec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija