BURIM IMERI O RAZPISU ZA MESTNO KAVARNO: "Izrecno sem bil opozorjen, naj se ne vmešavam"; Tomaž Milič ostro zanika vse navedbe

Piran

Je piranska občina (ponovno) prirejala javni razpis? V oči tokrat bode oddaja Mestne kavarne na Tartinijevem trgu 3 v Piranu. Zgodba v ozadju sega že nekaj let nazaj. Kot nam je pojasnil sogovornik Burim Imeri, prokurist Kavarne Piran, ki se prav tako nahaja na Tartinijevem trgu, ima družba Tim International d.o.o. tako rekoč že nekaj časa monopol nad prostorom Mestne kavarne. Odziv smo pridobili tudi s strani družbe Tim International d.o.o. 

Podjetje Tim International d.o.o. je prevzelo Mestno kavarno že pred časom, in sicer so tedaj sklenili pogodbo za pet let. Po tem pa naj bi, kar naj bi bilo nezakonito, podpisali tudi aneks o najemu istega prostora za nedoločen čas. O tej praksi so v podjetju Kavarna Piran opozorili občino, nakar je od pogodbe odstopila.

A zgodba se na tej točki šele zapleta. Piranska občina je ponovno objavila razpis za najem Mestne kavarne, na katerega naj bi se prijavili samo dve podjetji: Tim International in Kavarna Piran. Razpis pa naj bi bil prirejen in sestavljen tako, da mu nihče drug kot Tim International, na čelu katerega je Tomaž Milič, ne more konkurirati.

V Kavarni Piran so vseeno poskusili, saj si želijo širitve, hkrati pa se že lahko pohvalijo z dobrim modelom poslovanja na Tartinijevem trgu. "Upali smo, da so na občini tako pošteni, da če so takrat odstopili od pogodbe, da bodo tudi tokrat odločali pošteno," navaja prokurist Burim Imeri, saj naj bi, glede na prijavo, ki so jo oddali, ustrezali kriterijem.

Burim je bil "opozorjen"

Dokler ni omenjeni prokurist 1. marca letos v Portorožu srečal zastopnika podjetja Tim International d.o.o. Tomaža Miliča. Zgodilo se je okoli 15.30 pred slaščičarno Mignon.

"Ob tej priliki mi je Tomaž Milič povedal, da je glede razpisa za Mestno kavarno v Piranu že "vse dogovorjeno" in da bo v vsakem primeru on postal najemnik tega lokala. Izrecno me je opozoril, da naj se v ta posel moja družina ne vmešava, ker v nobenem primeru najema lokala ne moremo dobiti, saj je to "njegov lokal" in bo edina posledica našega vmešavanja, da bo on moral plačevati višjo ceno najema. Nato mi je zagrozil, da če se bo to zgodilo, torej, da bo moral zaradi dejanj moje družine on plačati višjo ceno najema, bodo nastale hude posledice zame in za mojo družino," je jasno zapisano v izjavi, ki jo je Burim Imeri posredoval tudi Občini Piran.

Kot pojasnjuje Imeri, so ponudili višjo ceno kot podjetje Tim International in bi že zaradi tega morali biti izbrani na razpisu. Kot je razvidno iz prijave, so jasno opredelili vizijo in razvoj podjetja, ponudili pa tudi pester kulturni program. Kavarna Piran ima med drugim tudi bonitetno oceno AA+, prav tako podjetje nikoli ni bilo v stečaju ali v drugem postopku zaradi insolventnosti, leta 2017 pa se je podjetje uvrstilo med deset najbolj uspešnih družinskih podjetij v Sloveniji. V vednost, gre že za četrto generacijo, ki se ukvarja z gostinstvom.

Ob razpis zaradi tehnikalije?

"Občina je naknadno, ko so videli, da se ne želimo umakniti, začela iskati načine, kako se nas rešiti," pojasnjuje prokurist Kavarne Piran. Po prijavi za razpis so zahtevali razjasnitev kvadrature, saj da naj bi Kavarna Piran zasedala samo 40 kvadratnih metrov, kar naj ne bi bilo skladno z razpisom. 

Ta poteza Občine Piran je sledila kljub temu, da je bilo v prijavi na razpis jasno razloženo, da ima kavarna in ostali gostinski obrati, ki jih vodi ponudnik, torej Kavarna Piran, približno 150 kvadratnih metrov, od tega meri 100 kvadratnih metrov lokal in 50 kvadratnih metrov skladišče, lokalu pa pripada terasa v velikosti približno 157 kvadratnih metrov ter dve skladišči na drugih dveh naslovih, kar je po besedah sogovornika stalna praksa gostincev. V lokalu je 42 miz in sprejme 168 gostov.

Naj pojasnimo, da je bil med pogoji razpisa namreč tudi ta, da mora najemnik aktivno opravljati gostinsko dejavnost kavarne ali podobne dejavnosti vsaj zadnjih pet let v podobnem ali večjem poslovnem prostoru, kot je poslovni prostor, ki je predmet oddaje v najem. 

Ko so zahtevali razjasnitev kvadrature, jim je Imeri to dokumentacijo ponovno poslal, v njej pa je jasno navedeno, da Kavarna Piran "upravlja en (enoten) lokal, ki ga sestavlja več prostorov". Ker pri upravljanju lokala uporabljajo vse omenjene prostore, so jih kot enoten lokal tudi predstavili na razpisu.

Prijava Na Razpis by Regional Slovenija on Scribd

"Kavarna Piran obratuje in goste streže na terasi, na zunanjih površinah in je po prometu, številu miz ter gostih vsekakor podoben poslovni prostor kot kavarna, ki se oddaja na razpisu. Glede na lokacijo na istem trgu je dejansko najbolj primerljiv (ali pa edini primerljiv) poslovni prostor," so še navedli v razjasnitvi.

A tudi po tem se še ni nehalo. Burim Imeri je s strani občine prejel dopis, da so jih izločili z razpisa, saj da niso zadovoljili pogojev. S pojasnilom, da so zahtevali kvadraturo v enem sklopu, kar po besedah našega sogovornika v razpisu ni bilo navedeno. Kot je napovedal, jim ne preostane drugega, kot da sprožijo uradne postopke prek odvetnikov.

Odzvali so se tudi v podjetju Tim International d.o.o.

Na naša vprašanja so se po pooblastilu podjetja Tim International d.o.o., ki jo vodi Tomaž Milič, odzvali iz odvetniške pisarne Senica.

Zatrjujejo, da omenjeno podjetje nad prostorom Mestne kavarne na Tartinijevem trgu nima monopola, prav tako pa so zanikali navedbe, da naj bi bil Burim Imeri s strani gospoda Miliča "opozorjen". Navajajo, da gospod Milič gospodu Imeriju ni nikoli dejal, da bi bilo glede razpisa "vse dogovorjeno".   

Kot zatrjujejo, je podjetje prostor Mestne kavarne najemalo in ga najema tudi zdaj "v skladu z veljavnimi predpisi ter je bila kot najemnik vsakokrat izbrana v skladu s predpisanimi postopki". Navedli so, da so bili v postopku izbrani kot najboljši ponudnik ter da podjetje oziroma njen direktor Tomaž Milič nista nikoli vplivala na odločitev Občine Piran. Trditev, da je razpis prirejen, so označili za neresnično.

Prav tako so zanikali navedbe, da naj bi gospod Milič gospodu Imeriju oziroma njegovi družini kakorkoli grozil. Tudi te navedbe so označili za neresnične.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  14 .05. 2021 ob  10: 19
Ta Burimi si misli da cel Piran samo njegov. Miško, Evropa je velika, pot pod noge, pa če ti ne paše Piran je Munchen, Bologna, Barcelona...boš našel tam pozabljene brate in sestre.
mrduck |  14 .05. 2021 ob  08: 30
Ko bom v Piranu bom sel vedno v kavarno piran.
Zarja |  14 .05. 2021 ob  06: 00
13
Piranska občina je že leta ena sama gnojnica.
 |  13 .05. 2021 ob  21: 48
Kaksne neumnosti. Mestna kavarna Piran je edino mesto v Piranu katera ima "nivo". Edino mesto kje so delavci vedno z nasmehom in streziju ljudje z ljubezni.