BRŽAN BO PO ODLOČITVI USTAVNEGA SODIŠČA UBRAL DRUGO POT: "Pripravljen sem iti tudi na referendum" (VIDEO)

Koper

Ustavno sodišče je na seji 11. marca zavrglo zahtevo koprskega občinskega sveta za oceno ustavnosti in zakonitosti vsebine zahteve za razpis referenduma o odloku o razveljavitvi odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za ureditev območja centralnega parka Koper. Zahteva se je namreč nanašala na akt, ki je že bil uveljavljen. Koprski župan Aleš Bržan je zadovoljen, ker so "dosegli, kar so želeli". 

Zakon o lokalni skupnosti določa, da se lokalni referendum opravi kot naknadni referendum, na katerem občani potrdijo ali zavrnejo sprejeti splošni akt občine ali njegove posamezne določbe. Pri tem pa bi naknadni referendum izgubil svoj smisel, če bi bil pred njegovo izvedbo občinski predpis že uveljavljen, so v svoji obrazložitvi zapisali ustavni sodniki.

Zahteva za razpis referenduma pomeni zahtevo, da o tem, ali naj splošni akt, ki ga je sprejel občinski svet, obstane ali ne, dokončno odločijo volivci neposredno. Iz navedenega izhaja, da je mogoče naknadni referendum o splošnem aktu občine izpeljati zgolj zoper splošni akt občine, ki je bil v občinskem svetu sprejet, ni pa še bil uveljavljen. Ko je predpis uveljavljen, njegove veljavnosti ni mogoče razveljaviti z odločanjem na naknadnem referendumu, saj je lokalni referendum potrditveni in ne razveljavitveni. V obravnavni zadevi pa je odlok o razveljavitvi odloka, ki naj bi bil predmet odločanja na referendumu, že uveljavljen.

Kot je spomnilo US, je bil odlok o razveljavitvi odloka razglašen in objavljen v uradnem listu RS 1. decembra in je začel veljati dan kasneje. Župan Aleš Bržan je z objavo preklica objave 10. decembra skušal razveljaviti njegovo uveljavitev, vendar preklic objave nima nobenega pravnega učinka. V veljavnost predpisa lahko poseže občinski svet, ki je predpis sprejel, in sicer s sprejetjem akta o njegovi razveljavitvi. Zaradi navedenega je ustavno sodišče presodilo, da niso izpolnjeni pogoji za presojo ustavnosti in zakonitosti vsebine zahteve za razpis referenduma, zato je zahtevo zavrglo.

Ob tem so na US pojasnili še, da je postopek sprejemanja splošnega akta občine, v katerem župan z razglasitvijo in objavo sprejetega splošnega akta ne počaka 15 dni od njegovega sprejetja zaradi možnosti vložitve predloga za razpis referenduma oz. pisnega obvestila o pobudi volivcem za vložitev zahteve za razpis referenduma, obremenjen s kršitvijo zakona o lokalni skupnosti in ustave. V takšnem primeru je pred ustavnim sodiščem mogoče začeti postopek s pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti postopka, na podlagi katerega je bil splošen akt sprejet.

Koprski občinski svetniki so februarja na izredni seji pooblastili župana Aleša Bržana, da se znova obrne na ustavno sodišče, ki naj presodi o ustavnosti in zakonitosti pobude za razpis referenduma o centralnem parku Koper, za katerega je pobudnik, bivši župan Boris Popovič, zbral dovolj podpisov občanov.

Bržan: "Sprejeli bomo nov OPPN Toncity, pripravljen sem iti tudi na referendum"

Koprski župan se je v izjavi za medije tudi odzval na odločitev ustavnega sodišča. "Moram priznati, da imam prerekanja prek sodišč, dovolj. V nadaljevanju bom ubral drugo pot," je dejal Bržan in napovedal, da bo občina šla v sprejemanje novega OPPN za območje Toncityja, svoje mnenje in predloge pa bodo lahko podali tudi občani in občanke.

"Ustavno sodišče je odločilo, da referenuduma ne more biti o tem odloku. To pa še ne pomeni, da ljudje ne bi smeli odločati o urejanju območja Toncitya. Zato razmišljam, da bi sprožil sprejemanje novega prostorskega akta OPPN Toncity. Zajemal bi območje, o katerem je tekla beseda, razširili pa bi ga še na območje Za Barko, kjer bomo zgradili garažno hišo in kjer načrtujemo graditi nov zdravstveni dom," je dejal župan.

S tem bi sicer upočasnili začetek urejanja območja Toncityja, pospešili pa bi marsikateri občinski načrt, denimo kamionski terminal, s katerim občina ne namerava podaljšati pogodbe, povezati pa ga nameravajo s Škocjanskim zatokom, uredili bi pešpoti in kolesarske poti. Po Bržanovih besedah bi se odprla širša razprava o urejanju širšega občinskega območja.

"Rešitev, ki danes velja na območju Toncityja, je dobra rešitev, ki zagotavlja tako javni kot zasebni interes. Lokacija je ustrezno infrastrukturno opremljena, ima investitorja, ki je pripravljen graditi na način, da bo 40 odstotkov površine ostalo nepozidane, zelene. To rešitev sem brez skrbi in težav pripravljen preveriti tudi na referendumu, če bodo ljudje to želeli," je bil jasen Bržan. Lastniki Toncityja lahko na tem območju sicer že gradijo, kot je bilo predvideno. Občina jim bo sicer predlagala, da počakajo do sprejema novega prostorskega načrta za to območje, predvidoma naj bi bil sklenjen v roku enega leta.

Bržan je znova poudaril, da bo občina parke še naprej gradila - kot prvega bo uredila tistega na Muzejskem trgu -, a le na občinski zemlji.

Izjava Bržana o odločitvi US

Objavil/a Regional dne Petek, 19. marec 2021

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  19 .03. 2021 ob  16: 37
15
bivši župan lahko še vedno zgradi park na svojem zasebnem zemljišču, npr. na parceli zraven nepreklicno odstopljenega
frikofrkic |  19 .03. 2021 ob  14: 11
26
E moj Boris, pa te je Bržan nategnil.