BRUSELJ: Ustavite kakršne koli prepovedi transportnih storitev, kot so potovanja z letali ali vlaki

Svet

Evropska komisija je danes priporočila usklajen pristop glede potovanja in transporta v odziv na nov sev koronavirusa, ki se je močno razširil v Združenem kraljestvu. Odsvetuje vsa nenujna potovanja v Veliko Britanijo in iz nje, a obenem poziva k olajšanju nujnih potovanj in tranzita potnikov ter k odpravi prepovedi potovanj z letalom ali vlakom.

Do konca decembra za državljane Združenega kraljestva še vedno velja pravilo prostega gibanja v EU, zato jim članice unije ne morejo zavrniti vstopa. Po izteku prehodnega obdobja pa bo tudi za Združeno kraljestvo veljalo priporočilo začasne prepovedi nenujnih potovanj v EU iz tretjih držav, ki ga je unija uvedla marca za zamejitev novega koronavirusa, so pojasnili v komisiji.

V tem kontekstu komisija v skladu s previdnostnim načelom do nadaljnjega odsvetuje vsa nenujna potovanja v Združeno kraljestvo in iz njega. Obenem poudarja, da je treba državljane EU in Združenega kraljestva, ki potujejo v svojo državo članico ali državo bivališča, ter državljane tretjih držav, ki uživajo pravice prostega gibanja po EU, izvzeti iz nadaljnjih začasnih omejitev, če se testirajo ali če gredo v karanteno.

S ciljem zagotoviti nujna potovanja in tranzit domov komisija poziva k ustavitvi kakršnih koli prepovedi transportnih storitev, kot so potovanja z letali ali vlaki. Tudi prevoz tovora se mora nadaljevati neprekinjeno, v skladu s smernicami glede zelenih pasov, saj je ne nazadnje treba zagotoviti pravočasno razdelitev cepiv proti covidu-19, izpostavlja komisija.

Potniki z bistveno funkcijo, na primer zdravstveno osebje, naj opravijo test PCR ali hitri antigenski test v 72 urah pred odhodom, ukrepa karantene pa naj se za te potnike med opravljanjem bistvene funkcije ne zahteva, priporoča komisija.

Zaposleni v transportu v EU naj bodo izvzeti iz ukrepov prepovedi potovanj ter zahtev testiranja in karantene, ko potujejo čez mejo do plovila ali vozila. Če članica v posebnih okoliščinah glede na položaj med EU in Združenim kraljestvom v prihodnjih dneh zahteva hitri antigenski test za zaposlene v transportu, to ne sme povzročiti motenj v prometu.

Poleg tega komisija priporoča, naj članice olajšajo tranzit potnikov, še posebej v primeru nujnih potovanj, in naj torej ne zahtevajo karantene. Zahteva se lahko test, a oblasti morajo o takšni zahtevi obvestiti vnaprej ali ponuditi testiranje med potovanjem.

Komisija nacionalne zdravstvene organe tudi poziva, naj okrepijo prizadevanja za analizo virusa, tako da bodo lahko hitro prepoznale primere novega seva. Poziva tudi k takojšnji identifikaciji oseb, ki so v minulih 14 dneh potovale v Združeno kraljestvo ali iz njega ali so v tesnem stiku s potrjenimi primeri, ter k zagotovitvi ustreznega odzivanja s testi PCR, osamitvijo in okrepljenim sledenjem stikom.

O priporočilu bodo danes popoldne razpravljali veleposlaniki članic EU na zasedanju, ki se začne ob 16. uri. Poleg usklajevanja odzivanja na covid sta na dnevnem redu še dve temi: stanje v pogajanjih EU in Združenega kraljestva po brexitu ter instrument za okrevanje in odpornost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija