BRITANSKE ULIČNE ZABAVE PO KRONANJU, JUTRI DELA PROST DAN: Kakšni izzivi čakajo novega kralja? (FOTO)

Svet

Dan po kronanju kralja Karla III. danes po vsej Veliki Britaniji potekajo ulične zabave, ki naj bi povezale skupnosti. Kralj Karel III. in kraljica Camilla sta izrazila upanje, da bo podaljšani konec tedna - Britanci bodo imeli prosto tudi v ponedeljek - priložnost, da se ljudje pozabavajo s prijatelji, sorodniki in sosedi.

Načrtovanih je okoli 67.000 uličnih zabav oziroma "velikih kosil", njihov cilj je po navedbah Buckinghamske palače povezati ljudi in jim ponuditi priložnost, da se bolje spoznajo.

Na številnih so ponudili uradno jed kronanja, pito s špinačo, bobom in pehtranom.

Nekaterih uličnih zabav so se udeležili tudi člani kraljeve družine.

Prestolonaslednik, princ William, je s soprogo Kate pozdravil navdušeno množico v Windsorju, v bližini katerega živita. Pogovarjala sta se z ljudmi ter se z njimi fotografirala.

Princesa Anna, sestra kralja Karla, je prišla v Swindon, kraljev brat, princ Edward pa je bil v kraju Cranleigh.

V Glasgowu so pripravili vojaško parado, na grob neznanega vojaka v Westminstrski opatiji, kjer je v soboto potekalo kronanje, pa so danes položili šopek iz pomladnega cvetja, ki so ga za kronanje pripravili za kraljico Camillo.

Premier Rishi Sunak je s soprogo na Downing Streetu 10 pogostil različne prostovoljce in begunce iz Ukrajine.

Kralj in kraljica danes gostita zasebni sprejem, sicer pa sta se zahvalila vsem, ki so "prispevali k temu, da je bilo kronanje čudovito", ter poudarila, da sta globoko ganjena.

Zvečer se bosta udeležila koncerta v Windsorju. Ta bo potekal v bližini windsorskega gradu in ga bo v živo prenašal britanski BBC. Postregel bo tudi s plesnimi in drugimi nastopi.

Med nastopajočimi so med drugim Katy Perry, Lionel Richie, Take That, Andrea Bocelli, Tom Jones, pa tudi raznovrstni zbori iz celotne države. Na dogodku, za katerega je BBC razdelil na tisoče brezplačnih vstopnic, pričakujejo okrog 20.000 gostov.

Britanski časniki danes seveda obsežno poročajo o sobotnem dogajanju, po eni strani izpostavljajo veličastnost kronanja, po drugi strani pa opozarjajo na izzive, ki so pred državo in s katerimi se bo moral soočiti kralj.

Televizija BBC je danes sporočila, da si je v soboto preko dveh njenih televizijskih kanalov kronanje ogledalo 14 milijonov Britancev, še pet milijonov si je kronanje ogledalo na drugih televizijah.

Gledalcev je bilo precej manj kot ob drugih podobnih kraljevih dogodkih v preteklosti. Pogreb princese Diane, prve žene kralja Karla III., si je na primer septembra 1997 ogledalo 31 milijonov televizijskih gledalcev v Veliki Britaniji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija