BRIŠKI ŽUPAN PO UGOTOVITVAH KPK KRŠIL INTEGRITETO: Tako je poskušal vplivati pri kadrovskih zadevah na šoli

Slovenija

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je objavila ugotovitve o konkretnem primeru v zvezi z ravnanjem župana Občine Brda Franca Mužiča. Ugotovila je, da je župan s svojim ravnanjem v postopku izbire ravnatelja Osnovne šole (OŠ) Alojza Gradnika Dobrovo kršil integriteto, so sporočili iz KPK. Ugotovitve komisije so pravnomočne.

Postopek je KPK uvedla na podlagi več prejetih prijav. Pod drobnogled je vzela Mužičevo ravnanje, ki je 19. maja lani posredoval dopis svetu OŠ Alojza Gradnika Dobrovo, v katerem je izrazil podporo določenemu kandidatu za ravnatelja. To je storil kljub temu, da je občinski svet briške občine dan prej podal negativno mnenje vsem prijavljenim kandidatom.

"Takšno ravnanje župana Občine Brda predstavlja kršitev integritete, kot jo opredeljuje 3. točka 4. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Integriteta je namreč v skladu z definicijo zakona opredeljena kot pričakovano delovanje in odgovornost posameznikov in organizacij pri preprečevanju in odpravljanju tveganj, da bi bila oblast, funkcija, pooblastilo ali druga pristojnost za odločanje uporabljena v nasprotju z zakonom, pravno dopustnimi cilji in etičnimi kodeksi," so zapisali v svoji ugotovitvi v KPK.

Edini pristojen za podajo mnenja pred odločitvijo o izbiri kandidata za ravnatelje je po zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v postopku izbire ravnatelja občinski svet. S tem izvršuje svoje ustanoviteljske pravice.

"Posredovanje osebnega mnenja župana z namenom vplivanja na izid glasovanja oziroma izvajanje pritiskov na potek postopkov ali sprejem odločitve sveta javnega zavoda predstavlja nedovoljeno poseganje v avtonomnost sveta zavoda in posledično ravnanje, ki ni v skladu s pričakovano integriteto župana," so še zapisali.

Če je Mužič želel dati priporočilo o njegovem delu določenemu kandidatu, bi to lahko storil le v fazi pred prijavo kandidata na razpisano mesto ravnatelja. Z ravnanjem v tem postopku pa se po mnenju KPK izniči načelo enakopravnosti in namen pravno reguliranih postopkov, ki naj bi zagotavljali objektivno presojo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija