BREZPLAČNA AKCIJA MARJETICE KOPER: Iz gospodinjstev bodo odvažali nevarne odpadke

Koper

Od 9. do 20 junija bo v Mestni občini Koper in Občini Ankaran potekala akcija zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev. Odvoz nevarnih odpadkov bo za vse občanke in občane brezplačen, letak z urnikom in lokacijami premične zbiralnice pa boste prejeli ob majskih položnicah za obračun odvoza odpadkov.

Marjetkomobil, ki so ga na Marjetici Koper lani opremili prav za tovrstne akcije, bo sprejemal več vrst nevarnih odpadkov. Stari akumulatorji in baterije, zdravila, pesticidi, kozmetični izdelki, čistila, topila, lepila in kisline, barve, laki in spreji, motorna in jedilna olja ter neonska in halogenska svetila. Vse to so vrste odpadkov, ki jih bodo delavci Marjetice z veseljem sprejeli in nato za njih ustrezno poskrbeli.

Za občanke in občane imajo pred oddajo nevarnih odpadkov tudi nekaj posebnih navodil. Odpadke morate oddati v originalni embalaži, zaradi lažjega ravnanja z njimi. Poleg tega je potrebno vse odpadke zbirati ločeno po skupinah in jih ni dovoljeno mešati med seboj. Še posebej to velja za odpadno jedilno olje, kjer že žlička kurilnega ali motornega olja pomeni, da to olje ne more v nadaljnjo predelavo. Odpadno jedilno olje se sicer da predelati v biodizel. Iz enega litra olja nastane kar 90 % ekološkega goriva, ki ne onesnažuje okolja.

Marjetica Koper svoje uporabnike še obvešča, da trenutno prek njihove Facebook strani poteka posebna akcija, kjer vsakodnevno objavljajo lokalne ponudnike rib, sadja in zelenjave, ki svoje pridelke ponujajo na mestni tržnici v Kopru. Akcijo "Kupujem domače, podpiram lokalno" bodo predvidoma nadaljevali do konca meseca junija. Vabijo vas, da vse ponudnike obiščete na mestni tržnici v Kopru od ponedeljka do sobote, med 7. in 13. uro in poskrbite, da bodo na vaših mizah sveže ribe in domača sadje in zelenjava.