BRATUŠKOVA V KOPRU: Krstila novo večnamensko plovilo uprave za pomorstvo (FOTO)

Koper

V okviru današnjega praznovanja dneva pomorstva je infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek v Kopru krstila novo večnamensko specializirano plovilo uprave za pomorstvo. Ob tem je izpostavila pomen razvoja pomorstva, vpliva na okolje in opolnomočenja žensk v pomorstvu, k čemur se je letos zavezala tudi Mednarodna pomorska organizacija.

"V davni preteklosti ženske nismo smele na ladje, saj so bili pomorščaki prepričani, da prinašamo nesrečo. To prepričanje se pozna še danes, saj je žensk, ki delajo v pomorstvu, še vedno malo," je ob krstu novega plovila, ki ga bo uprava lahko uporabljala za reševanje iz morja, predvsem pa za čiščenje morebitnih izlivov nafte in lovljenje plastičnih delcev, izpostavila ministrica.

Uprava za pomorstvo se bo po večletnih prizadevanjih še letos preselila v nove prostore, v katerih bodo uredili tudi center za nadzor pomorskega prometa. Uprava je prostore v neposredni bližini koprskega pristanišča prevzela pred dnevi. To je sta pozdravila tako ministrica kot direktor Uprave RS za pomorstvo Jadran Klinec.

Na večerni slovesnosti v Avditoriju Portorož se je Bratuškova kot slavnostna govornica dotaknila tudi pomembnosti Luke Koper, tako za državo, kot za lokalni skupnosti. Naštela je nekaj strateških investicij za povečanje pretovorne zmogljivosti, pretočnosti prometa v pristanišču in za zmanjšanje prometne obremenjenosti v Kopru.

Ob pogledu na okoljski vidik je spomnila, da se je Mednarodna pomorska organizacija zavzela za precejšnje zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za ladjarstvo do leta 2050. Izpostavila je prizadevanja ministrstva na več ravneh za upoštevanje okoljskih zavez in tega, da bi imel razvoj pomorskega sektorja in pristanišč čim manjši negativni vpliv na prebivalce in okolje. V tem kontekstu je omenila prioriteto projekta drugi tir, ki bo tovor s tovornjakov preusmeril na železnico.

Bratuškova je izpostavila varnostni vidik in poleg novega večnamenskega plovila omenila selitev uprave v nove prostore in realizacijo projekta vzpostavitve centra za nadzor prometa in upravljanje v kriznih situacijah na morju.

Na ministrstvu z drugimi pristojnimi ministrstvi oblikujejo nove predpise in politike na področju, ki sodi v okvir celostne pomorske politike in se dotika tako digitalizacije, varnosti, zaščite, izobraževanja in usposabljanja pomorščakov. Iščejo se tudi rešitve, ki bi zagotovile konkurenčnost slovenskega davčnega okolja za ladjarje in stimulirale bodoče zaposlitve v pomorskem sektorju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija