BRATUŠKOVA O AFERI MAKETA: Napovedala je Topolkovo razrešitev

Slovenija

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je danes napovedala, da bo zaradi afere Maketa predlagala razrešitev direktorja direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka. "Novega imena še nimam, ko bomo imeli novo primerno ime, bom vladi predlagala zamenjavo," je dejala v današnji izjavi za javnost.

Bratuškova je dan po odstopu okoljskega ministra Jureta Lebna in pozivih premierja Marjana Šarca, naj Lebnovemu zgledu sledijo tudi drugi vpleteni v sporni posel z maketo drugega tira, povedala, da njen namen na ministrstvu, ki ga vodi, ni menjava ljudi, temveč "dobro delati". Zato je doslej zamenjala le direktorja direktorata za letalstvo in pomorstvo, je dodala.

Leben je z mesta ministra odšel, potem ko se je znašel pod plazom očitkov glede naročila makete za drugi tir Koper-Divača iz časa, ko je kot državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu vodil ta projekt. Kot je danes povedala Bratuškova, se ta afera dotika tudi zaposlenih na ministrstvu, ki pa "politične odgovornosti za ta fiasko ne morejo prevzeti".

Za izredne odpovedi nekaterim javnim uslužbencem še niso izpolnjeni pogoji

Na današnjih pogovorih s premierjem Šarcem sta se po njenih besedah strinjala, da za izredne odpovedi nekaterim javnim uslužbencem še niso izpolnjeni pogoji. Sta se pa dogovorila, da za mesto direktorja direkcije za infrastrukturo poiščejo novega človeka, je povzela.

"To bi lahko storil že moj predhodnik Peter Gašperšič," je opozorila. "A tega niso storili. Verjamem, da zato, ker bi s tem razkrili to, kar se razkriva danes: da je bilo prejšnje vodstvo tega ministrstva aktivno vključeno v javno naročilo te makete, čeprav je neobičajno, da se minister ali državni sekretar vtika v javna naročila."

Do afere Maketa je bila precej kritična

"Maketa ni moja zgodba ali zgodba naše stranke, odgovornost za to blamažo bodo morali v celoti prevzeti v drugi stranki. A ta zgodba meče slabo luč na ministrstvo in na projekt." Slednjega pod njenim vodstvom peljejo drugače kot v preteklosti, je poudarila in dodala: "V petih mesecih smo naredili veliko stvari."

Kot je med drugim povzela, so na dobri poti, da do konca maja v celoti zaprejo finančno konstrukcijo projekta. "Tudi formalno so od danes naprej zagotovljeni vsi trije viri financiranja za poplačilo projekta," je izpostavila in pojasnila, da se višja cestnina za tovorni promet pobira z letošnjim letom, dodatna taksa na pretovor v Luki Koper bo veljala z marcem, vlada pa je danes sprejela sklep o višji uporabnini za železnice s prihodnjim letom.

Topolka je s svojo namero že seznanila

Bratuškova je povedala še, da je s svojo namero Topolka že seznanila. Topolko je na čelu direkcije od sredine leta 2015. Prej je na direkciji vodil sektor za železnice, delal je še v podjetjih Tam Gospodarska vozila in Petovia avto ter v direkciji za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo in na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Pred njim je direkcijo vodil Sergij Grmek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Motoviltz |  28 .02. 2019 ob  21: 58
Topolko je rezrešen.
Ma kaj ni bla ura ?
Samo pomislite, nek zavod, ki operira s težkimi proračunskimi miljoni, uporablja excel tabele, kjer je ena formula zatajila.
Ujeli so jih pri 130.000 Eurih.
Kaj pa drugi exceli, kjer se je odločalo o milijonih ?
Saj je vse skupaj samo en velik blef.
Mogoče snemajo film.