BRALEC OPOZARJA NA NEVARNOST V STRUNJANU: "V največji meri sploh nimajo občutka do pešcev in nemalokrat prihaja do zelo 'tesnih' mimoidenj"

Piran

Na nas se je obrnil bralec, ki je opozoril na problematiko pločnika v Strunjanu. Opozarja, da ga zasedajo kolesarji, namesto da bi bil ta namenjen pešcem, zato ga zanima, kdaj bodo na tem območju zgradili tudi 'pločnik za pešce'. Z Občine Piran so nam odgovorili, da so zadeve v pripravi.

Kot pravi bralec je bila v letošnjem letu obnovljena asfaltna površina pločnika, na katerem pa sedaj pešci, gostje hotela Krka v Strunjanu, ki so pretežno pacienti na rehabilitaciji in obiskovalci strunjanskega krajinskega parka, nimajo več prostora. "Pločnik zasedejo kolesarji, ki v največji meri sploh nimajo občutka do pešcev in nemalokrat prihaja do zelo "tesnih", že skoraj nevarnih bližnjih mimoidenj," pojasnjuje situacijo.

Ali so z omenjeno problematiko seznanjeni, smo se z vprašanji obrnili tako na Občino Piran kot tudi Terme Krka. Slednji so nam odgovorili le, da "po okolici Talasa Strunjan vodi veliko sprehajalnih poti, po urejenem pločniku in po peš poteh. Gostom, ki želijo veliko stika z naravo, so zelo všeč in jih pohvalijo. Zaenkrat v hotelu nismo imeli pritožb nad tem, da bi bil kakšen del teh poti nevaren zaradi kolesarjev".

So pa s tem, da veliko število kolesarjev ne spoštuje veljavnih cestnoprometnih predpisov in vozijo s kolesi po pločniku, ki je skladno z zakonodajo rezerviran za pešce, seznanjeni na Občini Piran, zato so že ob sanaciji pločnika ob Stjuži v Strunjanu, ki so jo izvedli v letu 2019, skušali razširiti pločnik na območje Stjuže.

"Slednje smo želeli narediti na način, da bi lahko poleg pločnika uredili še novo kolesarsko stezo," pravijo na občini, a s strani Zavoda za varstvo narave niso dobili soglasja za takšen poseg, ki bi omogočal, da bi istočasno uredili tako pločnik širine 1,50 metra kot dvosmerno kolesarsko stezo širine 2,50 metra.

"Posledično smo iskali drugo rešitev, ki predvideva, da se ob drevoredu oz. zelenici ob cesti uredi nov pločnik širine 1,50 metra, s katerim bi nekoliko zožili cesto, na obstoječem pločniku, ki poteka ob Stjuži, pa se uredi kolesarska steza," pojasnjujejo in dodajajo, da bodo na ta način dosegli dvoje:

- na obstoječem pločniku bodo uredili dvosmerno kolesarsko stezo (že ob sanaciji pločnika v letu 2019 so obstoječi pločnik zaradi tega razširili iz 2 metra na 2,5 metra), nov pločnik širine 1,5 pa bodo umestili ob drevoredu na levi strani ceste v smeri proti Krki,

Prerez rešitve

- zaradi umestitve novega pločnika bodo zožili cesto za okoli 1 meter in s tem dosegli tudi umiritev hitrosti na tej občinski cesti (širša cesta dopušča voznikom večje hitrosti).

Izdelava projektne dokumentacije s takšno projektno rešitvijo, za katero so prejeli pozitivno mnenje presojevalca prometne varnosti in soglasje KS Strunjan, je v zaključni fazi, pravijo na piranski občini. Razpis za izbiro izvajalca bo predvidoma objavljen v letošnjem letu, z deli pa želijo zaključili do pričetka turistične sezone leta 2022.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  06 .10. 2021 ob  14: 11
12
in na parkirišču bi lahko posadili drevesa za senco. najlažje je namestiti parkomate, ki sprejemajo samo kovance in moraš določiti vnaprej, koliko časa boš na plaži....vse ostalo je kot pred 40 leti.....