BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT V AVDITORIJU PORTOROŽ: Ta petek se prepustite veličastni glasbi, ki vas bo popeljala v predpraznični čas

Piran

V petek, 21. decembra, bo v Avditoriju Portorož tradicionalni božično-novoletni koncert. S pričetkom ob 19.30 bodo pod taktirko dirigenta Simona Dvoršaka nastopili člani Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije. 

Foto: Andraž Kobe

Koncertni program obsega v prvem delu noviteto – božično kantato z izbranimi slovenskimi božičnimi pesmimi Andreja Missona: Božična noč, kako si lepa. Sledile bodo: 

- Jacques Offenbach: Orfej v podzemlju – uvertura,
- Johann Strauss ml.: Cesarski valček, op. 437,
- Franz von Suppè: Lahka konjenica – uvertura,
- Johann Strauss ml.: Pomladni glasovi, op. 410,
- Johann in Josef Strauss: Pizzicato polka, op. 449,
- Johann Strauss ml.: Na lovu – hitra polka, op. 373,
- Johann Strauss ml.: Trič-trač polka, op. 214.

Dirigent Simon Dvoršak

Dirigent Simon Dvoršak je po končani srednji glasbeni šoli in gimnaziji v Celju najprej diplomiral  na Pedagoški fakulteti v Mariboru pod mentorstvom prof. Jožeta Fürsta, nato pa se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral in prejel diplomo summa cum laude v razredu maestra Marka Letonje. Izpopolnjeval se je tudi pri Georgu Pehlivanianu na akademiji v Španiji. Julija 2009 je bil sprejet na podiplomski študij na Mountview Academy of Theatre Arts v Londonu, kjer je z odliko zaključil specializacijo iz glasbenega gledališča.

Že v času študija je bil asistent dirigenta orkestra Slovenske filharmonije. Do sedaj je umetniško vodil številne orkestre širom Slovenije. Redno  sodeluje in koncertira z orkestrom Slovenske filharmonije, orkestrom SNG Maribor, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, orkestri Akademije za glasbo, orkestrom Slovenske vojske ter orkestri v Avstriji, Veliki Britaniji, Romuniji in na Hrvaškem. Za seboj ima vrsto koncertov za Glasbeno mladino Slovenije in Glasbeno mladino ljubljansko, redno sodeluje z mariborskim Festivalskim orkestrom.

Foto: Andraž Kobe

Dvoršak veliko časa posveča glasbenemu gledališču, operi, opereti in muzikalu. Tako je kot dirigent pripravil in vodil številne premiere in krstne izvedbe del na različnih odrih v Sloveniji in tujini. Njegov repertoar obsega dela od baroka do 21. stoletja, tako na koncertnem kot gledališkem odru. Za seboj ima vrsto koncertov in nastopov kot pianist korepetitor, pri čemer je sodeloval s priznanimi slovenskimi in tujimi instrumentalnimi in pevskimi solisti.

Pogosto snema za arhiv RTV Slovenija in je reden član žirij na glasbenih tekmovanjih in festivalih. Kot  gostujoči predavatelj vsako leto pripravlja mojstrske tečaje na Akademiji Mountview v Londonu. Deluje kot umetniški vodja Hiše kulture Celje, kot dirigent in pedagog se predano posveča delu z mladimi, kot docent pa predava na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Avditorij Portorož vas vabi k poslušanju veličastne glasbe iz domačih in tujih glasbenih zakladnic, ki vas bo popeljala v predpraznični čas. Cena vstopnice je enotna, 25 evrov. Vstopnice lahko kupite ob delavnikih med 8. in 12. uro, v času prireditev pa dve uri pred pričetkom. Spletni nakup je možen na tej strani. Za dodatne informacije pokličite na (05) 676 67 77 ali pišite na info@avditorij.si.

Deli novico: