BOŽIČEK NE BO PRINESEL SNEGA: Kljub vstopu v koledarsko zimo na vidiku otoplitev

Obala

Vstopamo v zadnjo decembrsko dekado, danes zvečer ob 23.23 pa tudi v koledarsko zimo. A njen začetek ne bo nič kaj zimski in za božič ne bomo kidali snega. Za začetek koledarske zime tako meteorologi napovedujejo dvig temperatur na 5 do 10 °C. Po božiču pričakujejo ohladitev, vendar tudi za novo leto snega zaenkrat ni na vidiku.

Kakšno vreme ba bomo imeli na Obali za praznike in zaključek leta? "Konec tedna bo na Obali oblačen, morebitne padavine pa zelo skromne. Jutranje temperature bodo od 3 °C do 6 °C, čez dan 7 °C do 11 °C," je napovedal Valter Grizančič z vremenskega portala Ciklon.si. Sicer bo konec tega tedna nad Slovenijo dotekal povsod toplejši zrak, nekaj več sonca bodo imeli na vzhodu države.

"Na predbožični dan in večer bo delno jasno z zmerno oblačnostjo ter razmeroma toplo ta datum. Kot trenutno kaže, bo Bozič po državi spet zelen, na Obali tudi sončen," je napovedal Grizančič. Na Obali bomo na božično jutro namerili nekaj nad 0 °C, do 9 °C pa se bo živo srebro povzpelo čez dan. Pihalo bo tudi nekaj burje. 

"Tudi 26 in 27. decembra bo suho. Jutra bodo bolj mrzla, večinoma pod 0 °C. Čez dan bomo imeli na Obali okoli 7 °C, drugod do 5 °C," je napovedal. "Tudi za silvestrovo in prvi dan leta 2019 zaenkrat kaže, da bo suho in hladno." Če bo januar pričaral kaj več zimskega vzdušja, bo znano v prihodnjih dneh.

Gregorčič: "Upanje za bel božič je že skoraj pokopano"

"Upanje za bel božič je že nekako pokopano, temperature se bodo že ob koncu tedna dvignile na pet do 10 stopinj in tudi božič bo topel," je za STA napovedal meteorolog z Arsa Brane Gregorčič. "V dneh po božiču je možna ohladitev, kako intenzivna in ali bo tudi ob tem, kaj padavin, pa je nehvaležno napovedati. Zaenkrat snežnih padavin tudi po božiču še ni na vidiku. Ker pa je to oddaljeno, so napovedi še nezanesljive," je pojasnil.

Spomnil pa je, da se je že zgodilo, da je med božičem in novim letom zapadel sneg. Lani smo sicer imeli na božični dan okoli 10 stopinj. Zadnji bel božič, ko je sneg zapadel tudi po nižinah, pa smo doživeli pred 11 leti. Nazadnje je debela snežna odeja zapadla 1994. Leta 2007 je sneg pobelil predvsem južno in vzhodno Slovenijo, 2011 pa je sneg zapadel v višje ležečih predelih, kažejo podatki Arso. 

Največ snega je za silvestrovo zapadlo na prehodu v leto 1977, so izpostavili v Arsovem podcastu o vremenu. V Ljubljani je takrat zapadlo 31 centimetrov snega, pobelilo pa je tudi Primorsko. Temperature so bile med –10 in –20 stopinj.

Ob zimskem solsticiju je sonce na severni polobli najnižje nad obzorjem. "Takrat se začne koledarska zima, med tem ko meteorologi za zimski mesec štejejo ves mesec december," je pojasnil Gregorič. Dnevi se bodo začeli daljšati. "Te spremembe so v prvih tednih koledarske zime komaj opazne, šele od sredine januarja so iz dneva v dan bolj zaznavne te razlike v dolžini dneva," je opisal. 

Koledarska zima se bo končala ob spomladanskem enakonočju, ki bo letos 20. marca ob 21.58.

Policisti: "Vozniki, zaledenela stekla očistite v celoti in jih ne puščajte zarošenih"

Za zimo sicer običajne nizke temperature pa lahko nevšečnosti povzročijo tudi v prometu. Policisti so izpostavili, da morajo biti vozila očiščena. Zaledenela stekla je treba očistiti v celoti in ne smejo biti zarošena. Voznik mora imeti iz vozila maksimalen pogled skozi vsa stekla. Pozimi pa je še posebej pomembno, da vozniki vozijo s prilagojeno hitrostjo vožnje, na ustrezni varnostni razdalji in umirjeno. Policisti so opozorili, da so lahko nekatere ceste ali odseki cest poledeneli. Voznikom pa svetujejo tudi, naj se izogibajo prehitevanju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija