BOMO TUDI PRI NAS ODPRAVILI KARANTENO ZA OKUŽENE? Število covidnih bolnikov naj bi začelo upadati konec avgusta

Slovenija

Število bolnikov na covidnih oddelkih bolnišnic je doseglo plato in bo najverjetneje začelo upadati v drugi polovici avgusta, je pojasnil infektolog Matjaž Jereb. Ob tem je ocenil, da uvedba dodatnih epidemičnih ukrepov ni potrebna, in kot zdravstveno nesprejemljivo označil potezo Avstrije, ki bo odpravila izolacije za okužene s koronavirusom.

Matjaž Jereb

V Sloveniji je s koronavirusom glede na uradne rezultate testiranj okuženih nekaj več kot 22.000 posameznikov, v resnici pa še vsaj tri do štirikrat več, kar predstavlja pritisk na zdravstveni sistem, je v izjavi za medije pojasnil vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaž Jereb.

Ob tem je spodbudno, da se število sprejetih covidnih bolnikov počasi manjša. Po ocenah bo število covidnih bolnikov začelo upadati v drugi polovici avgusta, do takrat pa bo število bolnikov na t. i. platoju, je poudaril. Spomnil je, da je t. i. plato doseglo tudi število dnevno potrjenih okužb s koronavirusom.

V UKC Ljubljana na navadnih oddelkih trenutno zdravijo 89 bolnikov, okuženih s koronavirusom, na intenzivnih pa 10. Večinoma gre za bolnike, ki bolnišnično zdravljenje potrebujejo zaradi drugih zdravstvenih težav, ob tem pa so pozitivni na koronavirus: "Med 25 in 30 odstotki bolnikov pa je sprejetih zaradi covida-19."

Na pediatrični kliniki zdravijo tri otroke s koronavirusom, od tega en potrebuje oskrbo s kisikom, dva pa sta bila sprejeta zaradi drugih zdravstvenih težav.

Med hospitaliziranimi covidnimi bolniki še vedno prevladujejo necepljeni, cepljenih proti covidu-19 je po njegovih besedah med 35 in 40 odstotki. Razlog za nekoliko višji odstotek hospitaliziranih cepljenih bolnikov kot pred časom je v tem, da je pri večini posameznikov od cepljenja minilo že daljše obdobje, je pojasnil.

Zaradi okužb s koronavirusom pri zaposlenih so imeli v UKC Ljubljana v zadnjem času nekaj težav, vendar se stanje izboljšuje. V torek je bilo v UKC Ljubljana zaradi okužb odstotnih 90 zdravstvenih delavcev, kar je manj kot pred tednom dni, je dejal.

Na vprašanje, če bi bili glede na trenutno epidemično stanje v Sloveniji ob obveznih zaščitnih maskah v zdravstvu in priporočenih zaščitnih maskah v zaprtih prostorih potrebni še drugi ukrepi, je odgovoril, da navedeno v tem trenutku zadošča: "Če bi se ljudje dobronamerno držali vseh priporočil, bi bile stvari lažje obvladljive, kot so."

Odzval se je tudi na dogajanje v Avstriji, kjer bodo s 1. avgustom odpravili obvezno izolacijo za okužene z novim koronavirusom, pri čemer bodo pozitivni lahko zapustili dom, če se ne bodo počutili bolne, ob tem pa bodo morali nositi zaščitno masko FFP2.

"To potezo lahko razumemo kot ekonomsko učinkovito, nikakor pa kot zdravstveno sprejemljivo," je dejal in dodal, da poteze nikakor ne podpira. Spomnil je na "osnovno pravilo", naj bolni ljudje ne hodijo naokoli. Odprava izolacij namreč ne pomeni le potencialnega širjenja okužb s koronavirusom, pač pa tudi nevarnost za okuženega, ki se mu lahko zdravstveno stanje tekom prebolevanja okužbe poslabša.

V torek so v Sloveniji ob 645 PCR-testih in 5791 hitrih antigenskih testih potrdili 1964 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 88 bolnikov, na oddelkih intenzivne terapije pa 14. Umrl je en posameznik, okužen s koronavirusom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  27 .07. 2022 ob  18: 28
Pa poglejte na ststisticni urad slovenije kako je drasticno padla nataliteta po cepljenju. Se vedno verjamete da vlada dela v vaso korist?
manemebasat |  27 .07. 2022 ob  17: 10
Aha. Po celem svetu prevladujejo cepljeni le pri nas necepljeni. Kot vedno smo izjema. Prekleta banda laznivska!