BOMO IMELI NOV PRAZNIK? Državni svetniki predlagajo dan slovenske demokracije

Slovenija

Državni svetniki so na današnji seji sklenili, da bodo v DZ vložili predlog dopolnitev zakona o praznikih in dela prostih dnevih. Predlagajo, da se med državne praznike uvrsti tudi dan slovenske demokracije, ki bi ga obeleževali 12. maja, v spomin na ustanovitev Slovenske kmečke zveze. Praznik ne bi bil dela prost.

Nov praznik bi obeleževali v spomin na 12. maj 1988, ko je v Unionski dvorani nastalo prvo demokratično politično gibanje od začetka druge svetovne vojne na Slovenskem - Slovenska kmečka zveza (SKZ). Kot so v DS zapisali v sporočilu za javnost, je eden glavnih očetov slovenske demokratizacije in osamosvojitve Ivan Oman za ta dogodek dejal, da je "priletela prva lastovka slovenske pomladi".

"Takrat so zavestni slovenski državljani, ne glede na to, ali so bili kmetje, delavci ali izobraženci, združeni v SKZ, stopili na novo, demokratično pot. Z vzpostavitvijo dne slovenske demokracije bi tako praznovali večstoletno prizadevanje slovenskega naroda za demokratično samoodločanje," so zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  27 .01. 2022 ob  16: 42
predlagam, da imamo praznik velikih prevarantov in kradljivcev in da je dela prost dan
enbot |  27 .01. 2022 ob  10: 06
Lahko bi jo preimenovali v "Spomin na dan slovenske demokracije"
nylarazgotra |  27 .01. 2022 ob  09: 05
Kakšna pravljica je to zdaj? Kakšna demokracija, živimo v anarhiji kjer vse je mogoče, se ne ve kdo pije in kdo plača in govorimo o neki demokraciji ki že 25 let je ni. Bolje da so tiho in niti ne omenjajo to besedo in prodajajo meglo ljudem.
Ištrijan |  26 .01. 2022 ob  21: 20
10
Ta je res dobra! V absurdistanu je v zadnjem casu to eden absurdnejsih predlogov in zamisli.

Morda pa bi bilo bolj smiselno razmislit o prazniku demokracije po slovensko. To bi namrec celotni zadevi dalo povsem drugacne in upam si trditi realnejse konotacije!

Blagor enim, ki jih placujemo, da mlatijo prazno slamo
manemebasat |  26 .01. 2022 ob  20: 50
10
Saj ga ze imamo. PUST! Ustvarili ste klaso drugorazrednih drzavljanov, ki ne smejo v dolocene prostore, ker so uveljavili svojo demokraticno pravico, da se ne cepijo. PA KOGA IMATE ZA NORCE, PREKLETA BANDA KRIMINALSKA?