BOLNIŠNICA BO OGREVANA Z MORSKO VODO: Projekt je vreden skoraj milijon evrov

Svet

Specializirana bolnišnica za ortopedijo in rehabilitacijo v Rovinju bo uvedla nov sistem ogrevanja s toplotno energijo iz morja, poročajo hrvaški mediji. Za pilotni projekt, vreden skoraj milijon evrov, so prejeli 85 odstotkov nepovratnih evropskih sredstev, cilj projekta pa je večja energetska učinkovitost in prihranek pri ogrevanju.

Nov sistem ogrevanja bo temeljil na uporabi toplotne črpalke po modelu voda-voda, ki kot primarni energent koristi toploto morske vode. Sistem bo v celoti pokril tudi potrebe po topli vodi v dveh zgradbah bolnišnice, velikih več kot 6500 kvadratnih metrov.

"Glavni cilj projekta je spodbujanje energetske obnove zaščitenih zgradb z uporabo toplotnih črpalk, ki nimajo vidne zunanje enote in ne krnijo vizualne identitete zgradbe, obenem pa zagotavljajo visoko energetsko učinkovitost," so sporočili iz bolnišnice.

Direktor bolnišnice Marinko Rade je ob predstavitvi projekta pojasnil, da so lani za gretje bolnišničnih prostorov porabili skoraj milijon kun mesečno (150.000 evrov), s tem projektom pa nameravajo privarčevati 33 odstotkov teh stroškov.

Rade je poudaril, da morje ni samo plaža ali plovna pot, ampak vir energije, ki ga je treba izkoristiti. "To je kompleksen projekt, a ga bo mogoče uresničiti tudi v drugih javnih ustanovah, ki so blizu morja," je izjavil po poročanju portala GlasIstre.hr.

Projekt je vreden 955.208 evrov, večinoma pa ga nameravajo financirati iz skladov Evropske unije.

Hrvaška ima desetletne izkušnje v koriščenju morske vode kot ogrevalnega in ohlajevalnega energenta prek toplotnih črpalk, a sistemi niso zelo razširjeni, kljub ogromnemu potencialu jadranske obale, kjer je veliko število potrošnikov, posebno v turističnem sektorju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija