BOJ PROTI TIGRASTIM KOMARJEM SE JE PRIČEL: Obalne občine bodo delile brezplačne odmerke sredstva za zatiranje ličink

Izola

Istrske občine so pripravile zgibanko z naslovom 'Ustavimo razvoj tigrastih komarjev' in jo razposlale gospodinjstvom širom Obale. Namenjena je ozaveščanju občank in občanov, hkrati pa poziva k odgovornemu ravnanju, s katerim lahko s skupnimi močmi bistveno zmanjšamo možnosti razmnoževanja tega invazivnega insekta. Konec tega in v začetku prihodnjega tedna pa bodo komunalna podjetja obalnih občin začela z vnosom sredstva za zatiranje ličink tigrastega komarja.

Sredstvo bodo komunalna podjetja vnašala v jaške javne infrastrukture in na druga mesta, kjer se nahaja stoječa voda. Postopek vnosa sredstva bodo večkrat ponovile do vključno letošnjega septembra. Ob tem pa istrske občine svoje občane in občanke pozivajo, da se pridružijo akciji zatiranja ličink tigrastega komarja ter sami poskrbijo za potrebne aktivnosti, s katerimi bi preprečili nastanek gojišč za razmnoževanje komarjev.

Občani in občanke lahko za zaustavitev razmnoževanja komarjev pripomorejo s pospravljeno okolico brez nepokritih zalivalk za rože, veder, odprtih plastenk, avtomobilskih gum in drugih majhnih posod ter z rednim odstranjevanjem vode, ki se nabira na ponjavah in drugih platnih, podstavkih za rože, nepokritih napihljivih bazenih in drugih vodnih igračah, žlebovih, sodih in rezervoarjih. Poleg naštetih ukrepov pa lahko nabavijo tudi sredstvo za samostojno apliciranje, so zapisali na Občini Izola. 

Kam in kdaj po brezplačni odmerek aquataina?

Občine bodo sicer za gospodinjstva zagotovile tudi omejeno število kapalk aquataina po 50 ml. V Izoli bo sredstvo občankam in občanom na voljo na sedežu uprave Javnega podjetja Komunala Izola, od srede, 20. maja 2020, dalje, med 8. in 14. uro. V Piranu bodo sredstvo lahko prevzeli na sedežu uprave Javnega podjetja Okolje Piran, predvidoma od torka, 26. maja 2020, dalje, med 8. in 13. uro.

Občanke in občani Mestne občine Koper bodo lahko brezplačne vzorce sredstva aquatain od 1. junija dalje prevzeli na sedežu vrtnarije javnega podjetja Marjetica Koper (Škocjanska pot 2), in sicer ob delavnikih med 7.30 in 18. uro, ob sobotah pa med 7.30 in 13. uro. S seboj naj prinesejo položnico Marjetice Koper. Sredstvo aquatain bo v vrtnariji dostopno tudi v prosti prodaji.

Občani in občanke Občine Ankaran bodo brezplačne vzorce sredstva aquatain prevzeli v Ankaranu, in sicer od 1. junija dalje in ob predložitvi položnice Marjetice Koper. Natančno obvestilo o lokaciji in času prevzema bo podano prek občinske spletne strani. Po razdelitvi brezplačnih vzorcev bodo občani za nakup sredstva v prosti prodaji napoteni na sedež vrtnarije Marjetice Koper.

Aquatain bo v prosti prodaji možno kupiti v Vrtnariji Marjetice Koper.

Na podlagi dostopnih podatkov istrski župani pričakujejo kar 91-odstotno zmanjšanje pojavnosti ličink komarja okrog površin, kamor bo nanešeno navedeno sredstvo.

Zmanjševanje populacije komarjev na območju slovenske Istre bo izboljšalo kakovost bivanja tako domačinom kot obiskovalcem. Za ljudi so namreč tigrasti komarji nadležni zaradi njihovega agresivnega hranjenja podnevi in alergijskih odzivov na pike, kar pa vpliva tudi na privlačnost kraja za naselitev, turizem in rekreacijo. Poleg tega se samice tigrastih komarjev hranijo s krvjo toplokrvnih živali in ljudi, zato lahko prenašajo tudi različne nevarne virusne bolezni, so še zapisali na izolski občini. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukurux |  21 .05. 2020 ob  20: 08
Ob neupostevanju pravil zahtevamo obcani moznost obvescanja redarskih sluzb,katere bodo krsitelju izdale globo v visini 100-200e kazni