BOJ PROTI COVIDU OZNAČIL ZA NEUMNEGA: "Ne upoštevajte neumnih odločitev predsednika države ali zdravstvenega ministra"

Svet

Nekdanji brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je bil kritičen do soočanja aktualnega predsednika Jairja Bolsonara z epidemijo covida-19. Njegove odločitve je označil za neumne. Aktualnega predsednika je Lula da Silva kritiziral dva dni po tistem, ko je vrhovno sodišče razveljavilo obsodbe proti njemu zaradi korupcije.

"Ne upoštevajte neumnih odločitev predsednika države ali zdravstvenega ministra: cepite se," se je Lula da Silva obregnil ob Bolsonarov skepticizem glede cepiv proti covidu-19 in njegovo neupoštevanje stroke v boju proti pandemiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 75-letnik, ki je Brazilijo vodil med letoma 2003 in 2010, je predsednika kritiziral tudi zaradi njegovih gospodarskih politik. "Brazilija si ne zasluži tega," je dejal. Ob tem se je razglasil za žrtev "največje sodne laži v 500 letih". Ponovil je, da so bile obtožbe proti njemu izmišljene, zato da se na volitvah leta 2018 ne bi mogel potegovati za predsednika. Tedaj je zmagal Bolsonaro.

Brazilsko vrhovno sodišče je v torek razveljavilo vse štiri obsodbe Lule da Silve zaradi obtožb korupcije in jih vrnilo na začetek. Zdaj je formalno nedolžen in se lahko znova poteguje za položaj predsednika, če ga zvezno sodišče ne bo vmes znova spoznalo za krivega. Naslednje predsedniške volitve bodo v Braziliji prihodnje leto, a se nekdanji predsednik še ni odločil, ali bo kandidiral.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija