BODOČA SLIKA IZOLE: Tako bo morda izgledal otok

Izola

Študenti ljubljanske fakultete za arhitekturo so danes predstavili idejni zasnovi izolskega otoka v vzhodnem delu mesta. Obe zasnovi predvidevata sistem plavajočih pomolov, kar bi predstavljalo bistveno manj agresiven poseg v morsko okolje. Umestitev dodatnih površin na morju bi šla z roko v roki z ozelenitvijo in revitalizacijo celotnega območja.

Zamisel o umestitvi umetnega otoka na območju Viližanskega zaliva je stara že več let, je na današnji predstavitvi v Kinu Odeon spomnil vodja občinskega urada za prostor in nepremičnine Marko Starman. Pri razmišljanju o tem, da bi otok ne bil samemu sebi namen, ampak bi deloval v funkciji razvoja tega dela mesta, pa so se srečali tudi z idejo plavajočih struktur.

Na občini so idejne zasnove zaupali študentom arhitekture, ki so lahko podali sveže in neobremenjene zamisli. Njihov mentor Alessio Prinčič je pojasnil, da so študenti zasnovi razvili v sklopu seminarja pri njegovem predmetu, ob tem pa je predstavil prednosti plavajočih sistemov. Ti temeljijo na modularnih šesterokotnikih, ki so fleksibilni ter se jih lahko glede na potrebe razširi ali krči oz. se nanje dodajajo novi elementi. "Nismo šli v cementifikacijo, ampak v bolj zeleno idejo," je dodal Prinčič.

Obe idejni zasnovi izpod rok skupin študentov predvidevata torej plavajoče pomole ter ureditev in ozelenitev širšega območja med Rudo na vzhodu in bivšo ladjedelnico oz. tovarno Delamaris na zahodu.

Zasnova o t. i. zelenem obroču bi plavajoči sistem v celoti povezala z obalo, s čimer bi hkrati dobili novo povezovalno pot oz. podaljšanje t. i. lungomareja. Ob tem bi poskrbeli za renaturacijo obale, v notranjem pasu bi uredili plaže, v zunanjem pa povezovalne poti in infrastrukturo. V širše območje bi po zamisli študentov lahko umestili različne objekte oz. namembnosti, od medgeneracijskega centra do muzeja ter od botaničnega vrta do športnega centra z večnamensko dvorano.

Druga idejna zasnova predvideva plavajočo platformo, ki bi služila tako kot valobran kot tudi kot sprehajalna površina. Od prve idejne zasnove se slednja razlikuje predvsem po tem, da bi vzhodni in zahodni zaliv povezali s Cankarjevim drevoredom, ki bi postal območje za pešce, ter po ohranitvi Delamarisovih industrijskih hal, ki predstavljajo tudi del identitete kraja. Namesto njihovega rušenja bi jih namreč lahko uredili in jim spremenili namembnost, tako da bi vanje umestili coworking center, šolo za ladijsko oblikovanje itd.

V razpravi, ki je sledila predstavitvi, je bilo malo komentarjev in ocen, več pa vprašanj. Strokovnjaki iz fakultete za arhitekturo so zagotovili, da so z današnjo tehnologijo plavajoči pomoli, tudi ob uporabi težjih materialov, povsem izvedljivi. Splošna ocena je bila tudi, da plavajoči pomoli kot taki predstavljajo bistveno manj agresiven poseg kot druge možne rešitve, naj bo to nasuti otok ali postavitev pilotov neposredno v morje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  24 .03. 2019 ob  16: 59
S tem bomo odcepili Albaze
ManofSteel |  21 .03. 2019 ob  18: 02
Glavce pa bi kar pustili nesnago takšno kot je v bivšem delamarisu in ladjedelnici oz. obnovili ? Da slučajno ne bi celo predlagali še kak klošarski center ala Rog in Metelkova v Ljubljani ? Kao ustavrjalnice, umetniki pa to... Idite gradit v Ljubljano vaše umetne pomole v ljubljanici...pustite obalo primorcem naj sami gradimo tako kot je prav. Valobran in umetni otok ! Ne plavajočega, da ne bo pristal kje gor pri Lom-u
bubobubo |  21 .03. 2019 ob  14: 11
in kje so fotografije teh idejnih zasnov ?
Črni |  21 .03. 2019 ob  10: 24
Pa še posedanje morskega dna zaradi mulja ... Preden bo izdelan dokument celostne presoje vplivov na okolje za otok, bo vsak poseg spet kršenje zakonodaje.
ManofSteel |  21 .03. 2019 ob  09: 54
10
Brez valobranov sesuje vsak pomol, pa da je armiran ga bo razpolovilo. Problem je, da se pri nam lotevajo projektov brez nobene osnove poznavanja vremenskih razmer. Samo, da se izumlja "topla voda"...glavce
ManofSteel |  21 .03. 2019 ob  09: 49
Študenti živijo v oblakih...predlagam, da postavijo plavajoče pomole od Svetilnika do avtokampa Jadranka. Lega je idealna...hahahahahhahaha
anton |  21 .03. 2019 ob  09: 02
18
... predvidevam, da avtorji študije ne poznajo tramontane in burje, v nasprotnem primeru, bi vedeli, da bodo plavajoči pomoli "pristali" na obali skupaj s privezanimi plovili, kot se je to letos zgodilo v Italiji v marini kljub temu, da je imela visok valobran …
… "nek vam bude sa srečom" …
kokodek |  21 .03. 2019 ob  09: 02
11
hočemo maketo !!!!
Stric iz ozadja |  21 .03. 2019 ob  08: 13
22
Kako tako? A ste objavili sliko, maketo,...? Ali samo stare oziroma slike obstoječega stanja? Naslov je popolnoma zavajujoč. Take idejne zasnove imamo mi običajni državljani najmanj 10x na dan... in niso povzete v medijih.