BODO V GIBANJU OPS NALAŠČ ODLAŠALI Z DVIGOM POŠTE? Vrhovno sodišče naj bi njihovo pritožbo o izidih referendumov zavrnilo

Slovenija

Vrhovno sodišče je odločilo o edini pritožbi v zvezi z izidom referendumov o zakonih o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), o vladi in o dolgotrajni oskrbi. Kot so zapisali, pa bodo več o vsebini lahko sporočili, ko bo odločba vročena strankam v postopku. Po neuradnih informacijah so sodniki pritožbo zavrgli, ker da je prišla prepozno.
Na vrhovnem sodišču so namreč prejeli eno pritožbo na poročila Državne volilne komisije (DVK) glede izidov novembrskih referendumov o treh zakonih. Pritožba, ki so jo vložili Osveščeni prebivalci Slovenije (OPS), se nanaša na vse tri referendume.

Preden bodo trije zakoni potrjeni na referendumu začeli veljati, bo treba še malce počakati. ZAHTEVAMO REVIZIJO!...

Objavil/a Gibanje OPS (Osveščeni Prebivalci Slovenije) dne Sobota, 17. december 2022

Predstavnik OPS Ladislav Troha je danes za STA povedal, da z odločitvijo vrhovnega sodišča še ni seznanjen. Glede na to, da bo vročitev potekala po zakonu o upravnem postopku, pa ima 15 dni časa za prevzem odločbe sodišča. Kot je dodal, se jim ne mudi in bodo pošiljko prevzeli 'počasi'.

V torek, ko je potrdil vložitev pritožbe, pa je pojasnil, da so se v splošnem pritožili na postopek izvedbe referendumov in volitev. Po njegovih besedah namreč volilne komisije sporočajo volilno udeležbo do 10. oz. do 16. ure, ne sporočajo pa volilne udeležbe do 19. ure. Troha sklepa, da volilne komisije volilne udeležbe ne ugotavljajo iz imenikov ampak iz preštetih glasovnic, ob tem sumi da to počnejo z namenom, da se v volilne skrinjice dodajajo vnaprej obkrožene glasovnice.

Zaradi navedenega je Troha vrhovnemu sodišču predlagal revizijo referendumskega izida, na način, da posebna komisija, sestavljena iz sodnikov in predstavnikov organizatorjev referendumske kampanje prešteje vse glasovnice in to številko primerja s številom volilnih udeležencev, zabeleženih v volilnem imeniku.

Ladislav Troha

DVK je poročila o izidih treh referendumov sprejela prejšnji četrtek. Zoper poročilo je lahko vsak volivec, ki je glasoval na referendumu, v treh dneh po objavi poročila vložil pritožbo na vrhovno sodišče, ki o njej odloči v 30 dneh. Zoper odločitev vrhovnega sodišča pa pritožba ni dovoljena.

Poročilo o izidu referendumov tako še ni pravnomočno. Nadaljnja časovnica bo odvisna od tega, ali bo vrhovno sodišče o pritožbi odločilo takoj ali šele po praznikih.

Uveljavitev novel bi se lahko torej kljub temu, da je DVK skrajšala rok za sprejem poročil o izidu glasovanja in ni čakala na podatke o številu umrlih volivcev, zavlekla v prihodnje leto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija