BODO TRGOVINE ŠE NAPREJ ODPRTE OB NEDELJAH? Državni zbor bo o tem odločal na majski seji (ANKETA)

Slovenija

Kolegij predsednika DZ je danes pripravil dnevni red za prvo redno sejo DZ po izvolitvi nove vlade. DZ se bo na seji, ki se bo začela 25. maja, med drugim lotil prve obravnave predlagane novele zakona o trgovini. Z njo želijo v Levici doseči, da tudi po epidemiji trgovine razen izjem ostanejo ob nedeljah in na dela proste dni zaprte.

DZ bo na seji končal obravnavo predloga sklepa o izvajanju posebnih pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje, ki na delovnem telesu ni prejel potrebne podpore poslank in poslancev za nadaljevanje obravnave. Prvič po izvolitvi nove vlade bodo poslanke in poslanci tudi zastavljali ustna poslanska vprašanja predsedniku vlade in ministrom. DZ bo na seji med drugim obravnaval tudi predlog dopolnitve zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ga je pripravil DS. Z njim bi italijanskim študentom, vpisanim na študijski program fizioterapije na visokošolskem zavodu Alma Mater Europaea, omogočili opravljanje strokovnega izpita s pomočjo tolmača.

Poleg tega so na seji kolegija predsednika DZ danes določili, da bo predlog spremenjenega zakona o interventnih ukrepih za blažitev posledic epidemije covida-19, po okvirnem terminskem programu dela DZ za julij, na julijski seji obravnavan po skrajšanem postopku. Po predlogu, ki so ga vložili v SAB, bi upokojencem omogočili brezplačne zaščitne maske. V delu opozicije so na današnji seji sicer pozvali predsednika DZ Igorja Zorčiča iz SMC, da pozove predsednico odbora DZ za zunanjo politiko, da sledi njihovi zahtevi za sklic nujne seje tega odbora in odbora DZ za pravosodje. V LMŠ, SD, Levica in SAB jo zahtevajo, da bi na njej obravnavali dopis zunanjega ministra Anžeta Logarja glede pravosodja v Sloveniji.

Ministrov dopis k medresorskemu poročilu o vladavini prava v Sloveniji po njihovi oceni spodkopava kakovost in učinkovitost slovenskega pravosodnega sistema in grobo posega v neodvisnost sodne veje oblasti. Logar je minister za zunanje zadeve, zato mora dopis obravnavati tudi odbor za zunanjo politiko, je danes poudarila Nataša Sukič iz Levice. Zorčič je zagotovil, da se bo pogovoril s predsednikoma obeh odborov, več od tega pa mu poslovnik DZ ne dopušča, je pojasnil. Seje delovnih teles namreč po njegovem pojasnilu sklicujejo njihovi predsedniki. Sukičeva je medtem nasprotno menila, da bi moral v takem primeru sejo sklicati predsednik DZ.

Logar je v dopisu, poslanemu Evropski komisiji, opisal svoje videnje delovanja slovenskega pravosodja. Med drugim je pojasnil, da se številni sodni postopki končajo, ker zadeve zastarajo, številne sodbe ustavnega sodišča pa niso bile implementirane. Vlagatelji zahteve za sklic nujne seje bodo zahtevali, da vlada prekliče pismo in se opraviči pri Evropski komisiji. Predlagajo tudi sklep, po katerem bi obsodili takšna dejanja. Predlagajo še, da se morajo predstavniki vlade vzdržati dejanj in izjav, s katerimi majejo in krnijo ugled Slovenije v tujini.

Na seji kolegija predsednika DZ so danes odprli tudi vprašanje o etiki razpravljanja v DZ. Način, na kakršnega razpravljajo nekateri poslanci, ne sodi v DZ, je menila Alenka Jeraj iz SDS. Razprava Mihe Kordiša iz Levice na četrtkovem nadaljevanju izredne seje DZ, na kateri so obravnavali vladno poročilo o nakupu opreme za zajezitev epidemije, je bila po njeni oceni "vredna opomina". Žalitve brez osnove niso primerne, je izpostavila.

Zorčič se je zavzel za čim bolj strpne razprave, vendar pa je pri tem spomnil tudi na nedavno odločitev vrhovnega sodišča. To je namreč v konfliktu med svobodo političnega izražanja aktualnega predsednika vlade Janeza Janše in pravico do časti in dobrega imena novinarke Mojce Šetinc Pašek kot tožnice dalo prednost svobodi političnega izražanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  15 .05. 2020 ob  21: 36
saj je bil referendum in izglasovalo se je,da naj bi bile trgovine v nedeljo zaprte,,,sicer pa ko smo bili majhni so ze v soboto ob 12 zaprli ,ko so tulile sirene pa smo lih tako gor zrasli,in druzina je cel vikend imela cas za druzenje ,obiske itd.