BODO SVETNIKI PODPRLI LEGALIZACIJO KAMPA Z MOBILNIMI HIŠICAMI V LUCIJI? Vprašali smo jih, kako bodo glasovali!

Piran

Na današnji seji piranskega občinskega sveta, ki bo popoldne potekala v portoroškem Avditoriju, bo skoraj zagotovo največ pozornosti požela obravnava predloga odloka o ustanovitvi skupne medobčinske uprave Istre, obravnava odloka o koncesiji za gradnjo in upravljanje pristanišča kanal Sv. Jernej, najbolj pa razburja peta točka dnevnega reda, poskus legalizacije kampa z mobilnimi hišicami v Luciji.

Podjetje Eurotas turizem iz Celja je turistični kamp ob hotelu Boutique Portorose, nekdanjem hotelu Marita, uredilo brez gradbenega dovoljenja. Gradbena inšpekcija je avgusta 2019 izdala odločbo, da morajo osem mobilnih hišic odstraniti v 30 dneh, skupaj s komunalnimi priklopi za vodo, elektriko in kanalizacijo ter urejenimi dostopnimi potmi oziroma da morajo vzpostaviti prejšnje stanje.

Kampa niso odstranili, zato je novembra 2019 gradbeni inšpektor začel z izvršbo. V Eurotasu so se nanjo pritožili. Osem mobilnih hišic pa naj bi oddajali v najem še naprej, tudi potem ko je gradbeni inšpektor že izdal odločbo, kar pa so v Eurotasu takrat zanikali. Kot so navedli za medije, so hišice na omenjeni lokaciji le deponirane in jih ne tržijo.

Jo je Eurotasu zagodel nov gradbeni zakon?

Za medije so pojasnili še, da so se z dopolnjevanjem hotelskih namestitev pričeli ukvarjati junija 2018, preden je v veljavo stopil nov gradbeni zakon, po katerem mobilne hišice niso več definirane kot počitniške prikolice in je torej za njihovo postavitev potrebno gradbeno dovoljenje. In da niso nameravali urediti kampa, ampak namestitvene enote kot del hotelskega kompleksa. Na piransko občino so podali vlogo za lokacijsko preveritev, ali bi lahko na omenjeni lokaciji mobilne hišice uporabljali začasno.

Podjetje Eurotas, ki ga vodi Aleksander Jančar, ima poleg hotela Boutique Portorose, v lasti tudi Hotel Piran in Hotel Barbara v Fiesi.

Bodo piranski občinski svetniki pristali na legalizacijo kampa?

Šli smo po sledi anonimke, ki smo jo prejeli v uredništvo in poklicali člane različnih piranskih svetniških skupin. Zanimalo nas je predvsem, kako bodo njihove svetniške skupine glasovale na današnji seji občinskega sveta. To temo so že obravnavali na občinskem odboru za turizem in druge gospodarske dejavnosti.

Kristijan Cerovac iz GZOP je za naš portal dejal le, da bo "vse podrobno pojasnjeno in razjasnjeno na sami seji".

SD bo sledil mnenju odbora

Marko Juriševič, piranski občinski svetnik iz SD in predsednik odbora za turizem in druge gospodarske dejavnosti v Občini Piran, je povedal, da se je omenjeni odbor že sestal.

"Preverili smo mnenje članov odbora in lahko povem, da je mnenje odbora za turizem negativno. Nismo za to, da se potrdi takšna lokacijska preverba. Na drugi strani pa dajemo pozitivno mnenje sklepu župana Đenia Zadkovića, da se lokacijska preverba zavrne, ker takšen tip turizma ne sodi v središče Portoroža," je povedal Juriševič.

"Kršitev pravil nikakor ne bi smela biti blagoslovljena s strani občinskih svetnikov. Na občini imamo strokovne službe, želimo slišati njihovo razlago in na osnovi tega se bomo odločili. Ne bi radi ustvarili precedensa, na osnovi katerega bi se potem takšne hišice postavljale po celi piranski obali," je o zadevi dejal piranski občinski svetnik Robert Fakin, lista Naš kraj in dodal, da se danes zagotovo obeta razprava, ki bo še kako burna.

Poklicali smo tudi Barbaro Kožar iz Levice, ki pa se na naše klice še ni odzvala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kjočola |  15 .04. 2021 ob  16: 28
12
Tole je pa zelo daleč od kakršnegakoli kampa. Dejansko gre za lepo urejen prostor... podobno velja za celotno okolico Boutique hotela Portorož.
Svetniki naj se raje ukvarjajo s propadajočim portoroškim biserom - hotelom Metropol in njegovo zanikrno okolico.

Skratka, eno samo nagajanje lastnikom, in nič drugega. Še tisti, ki se trudi nekaj lepo, privlačno, estetsko...urediti, ga hočete potegniti nazaj v "drek". Sram vas je lahko.