BODO ŠTIRI OBALNE OBČINE SLEDILE VZORU MARIBORA? Razglasitev območja brez okužbe bi prineslo tudi tveganje

Slovenija

Ker je minilo več kot 28 dni, odkar so v mariborski občini potrdili zadnjo okužbo s koronavirusom, je tamkajšnji župan Saša Arsenovič uradno razglasil občino za območje brez okužbe. Ali bodo zgledu sledile tudi štiri istrske občine, kakor bo predlagala Izola, ostaja pod vprašajem. Tako v Piranu kot v Kopru menijo, da so zaradi obalne lege, turizma in v Kopru predvsem tranzita, bolj izpostavljeni za okužbe.

V Mariboru so zadnjo okužbo s koronavirusom zabeležili 30. aprila. Obdobje 28 dni predstavlja dvakratno inkubacijsko dobo tega virusa in če v tem času ni novih primerov, po zdravstveni definiciji pomeni, da je to območje brez okužbe.

Piran: tovrstne odločitve sprejema predvsem stroka

Na piranski občini, kjer so zadnji primer okužbe zabeležili 28. marca (skupaj so bile v občini Piran potrjene štiri okužbe), so mnenja, da tovrstne odločitve po zgledu Maribora lahko sprejema predvsem stroka. "Omenjeno žal ne pomeni, da lahko pozabimo na previdnost. Občina Piran je izrazito turistična, kar pomeni, da je v primerjavi z marsikatero drugo slovensko občino bolj podvržena nevarnosti novih okužb. Slavje nad virusom je zato v danem trenutku preuranjeno," pravijo na piranski občini.

So pa izredno ponosni na odgovorno ravnanje Pirančanov, saj po vnosu okužbe v občino ni prišlo do njenega nadaljnjega širjenja. "Pozitivno so nas presenetili naši prostovoljci. Naj gre za tiste, ki so šivali maske, ali za tiste, ki so skrbeli za red na javnih površinah in oskrbovali starejše z življenjsko pomembnimi potrebščinami," poudarjajo v Piranu.

Izola: predlagali bomo, da se to dejstvo uporabi pri promociji za zagon turizma

V izolski občini so zadnji primer okužbe zabeležili 22. marca, skupaj so imeli štiri potrjene okužbe. "Sprejemanje odločitev glede ukrepov povezanih z epidemijo je v izključni domeni Vlade Republike Slovenije. Občine sicer lahko objavijo informacijo, da na njihovem območju ni bilo nobene okužbe, vendar je to bolj simbolična poteza," so prepričani na Občini Izola.

Ker pa je slovenska Istra turistično področje in so vse štiri istrske občine tesno povezave, bodo v Izoli predlagali, da podobno informacijo po vzoru Maribora, objavijo tudi istrske občine. "In da to dejstvo uporabijo pri promociji za ponovni zagon turizma na tem območju," še pravijo.

Sicer na izolski občini opažajo, da so domačini v izrednih razmerah strpni, solidarni in pomirjeni. "V tem času so ostali ali pa postali še bolj povezani. Velika večina občanov vzorno upošteva državne predpise ter navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), hkrati pa so kritični do morebitnih kršiteljev," so še navedli v Izoli.

V Ankaranu brez zabeležene okužbe

V ankaranski občini do danes niso zabeležili nobene okužbe s koronavirusom. "Kar je gotovo tudi rezultat odgovornega obnašanja občank in občanov ter njihovega spoštovanja ukrepov in smernic, sprejetih zaradi preprečevanja širjenja okužb," pojasnjujejo na Občini Ankaran.

Koper: smo bolj izpostavljeni nevarnosti za okužbe

V koprski občini so zadnjo okužbo s koronavirusom zabeležili 17. aprila, skupaj so imeli 13 okuženih. "Dejstvo, da novega primera nismo zabeležili že 41 dni, pa še ne pomeni, da smo povsem varni in da smemo opustiti previdnost, kar bi bilo mogoče razumeti z uradno razglasitvijo Mestne občine Koper za območje brez okužbe.

Vir: Jaka Ivančič/www.slovenia.info

Koper je obmejno mesto, tranzitno in turistično središče, ki zagotavlja delovna mesta številnim občankam in občanom sosednjih občin in držav, v katere na delo odhajajo tudi naše občanke in občani, zato smo bolj izpostavljeni nevarnosti morebitnih okužb, kot to morda velja za nekatere druge slovenske občine," pravijo na koprski občini.

Zato ocenjujejo, da je bolj smiselno vlagati napore v nadaljnje zmanjševanje tveganja morebitnih novih okužb, kot slaviti dosedanji uspeh.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
čarli |  30 .05. 2020 ob  10: 15
-1
@Monteverdi, samo ovce grejo z čredo na striženje.
Švica ze od začetka kao pandemije, ni sprejela nobenih ukrepov zoper ljudstvo, maske so obvezne samo v bolnišnicah, vse ostalo laufa enako, kot pred cirkusom.
Kdo je potem ovca?
Monteverdi |  29 .05. 2020 ob  22: 13
@ čarli - kakšen strokovnjak si šele ti, škoda, ker te ne poznajo. Verjetno so tudi vse žrtve izmišljene, kajne pametnjakovič?
čarli |  29 .05. 2020 ob  19: 41
Če bi bil virus res tako invaziven, kot govori nekakšna stroka, bi v mesecu dni zbolela cela država.
Glede na to, da so nam servirali prtičke za brisat nos, kot dobro zaščito, je vse skupaj en navaden cirkus, ter napihovanje vladnih mišic.