BODO SPREMENILI MEJE? Koritnik bo danes predstavil predlog zakona

Slovenija

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik bo danes predstavil predlog zakona, s katerim spreminjajo meje nekaterih volilnih okrajev, ter ga poslal koalicijskim poslancem, s katerimi ga je tudi usklajeval. Glede predloga se še niso izrekli vsi partnerji, prav tako ni znano, katere poslanske skupine ga bodo vložile v parlamentarni postopek.

Ministrstvo za javno upravo je predlog sprememb meja volilnih okrajev v ponedeljek usklajevalo tudi z Državno volilno komisijo. Po zadnjih podatkih ministrstva spremembe zadevajo 16 volilnih okrajev, s čimer po njihovih ocenah izpolnjujejo ustavno odločbo. Rok za njeno izpolnitev je sicer 21. december. Katere poslanske skupine bodo predlog vložile v parlamentarni postopek, bo po pričakovanjih znano danes. Dopoldne se bodo predvidoma kot običajno sešli vodje poslanskih skupin koalicije, zatem pa bodo tudi seje poslanskih skupin.

Koalicijske partnerice si sicer niso enotne o tem, katera pot za uresničitev ustavne odločbe je najboljša. SDS in DeSUS sta naklonjeni spremembam meja volilnih okrajev. Iz SDS so v ponedeljek tudi pojasnili, da je rešitev, ki jo je predlagalo ministrstvo, zanje ustrezna.

Medtem sta SMC in NSi naklonjeni ukinitvi volilnih okrajev in uvedbi prednostnega glasu. Tako napovedujeta, da bosta najprej podprli predlog zakona za ukinitev volilnih okrajev, ki ga je v DZ nedavno ponovno vložila skupina opozicijskih poslancev. Tak predlog marca namreč v DZ ni prejel potrebnih 60 poslanskih glasov.

Ali bosta SMC in NSi v primeru ponovnega neuspeha predloga podprli predlog ministrstva, še ne napovedujeta. O tem sicer odločajo organi strank. V SMC so v ponedeljek navedli, da usklajevanja o predlogu za spremembo meja volilnih okrajev še niso zaključena. Napovedali pa so, da si bodo v vsakem primeru prizadevali za ustrezno uresničitev ustavne odločbe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  01 .12. 2020 ob  21: 25
ko ritnik